Kuva: Shutterstock

Missä päin Suomea on myrskyhaavoittuvin sähköverkosto? Tutkimus selvitti

15.05.2025 16:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Suomessa eniten sähkökatkoja aiheuttavat matalapaineet ja niihin liittyvät kovat tuulet.

Ilmatieteen laitos kertoo tuoreesta tutkimuksesta, joka selvitti sitä, miten myrskyt vaikuttavat Suomen sähköverkkoon ja millaisia ominaisuuksia tuhoisimmilla myrskyillä on.

Natural Hazards and Earth System Sciences -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset osoittavat, että sähköverkon vaurioitumisen kannalta keskeisiä tekijöitä ovat paitsi tuulen puuskanopeus, myös voimakkaiden puuskien alueen laajuus ja alueellinen jakautuminen. 

Tiedotteen mukaan kaikkein yleisimpiä ja kokonaisuudessa eniten vahinkoa aiheuttavat lounaasta saapuvat myrskyt. Luoteesta tulevat sen sijaan johtavat suurimpaan määrään sähkökatkoja per myrskytapaus. Kaikista myrskyhaavoittuvin sähköverkko löytyy Itä-Suomesta, mikä johtuu alueen sähköverkon rakenteesta sekä tiheästä ja korkeasta puustosta. 

Myös vuodenajalla on vaikutusta. Syksyllä ja talvella on eniten myrskyjä, ja ne aiheuttavat myös suurimmat tuhot sähköverkolle. Kesällä heikommat puuskat voivat kuitenkin aiheuttaa enemmän tuhoja roudattomuuden ja puiden lehtien lisäämän tuulenvastuksen vuoksi. 

Keväällä ja kesällä kaakosta saapuvat matalapaineet ovat yleisimpiä. Hidasliikkeisyytensä vuoksi ne aiheuttavat tyypillisesti vahinkoa pienellä, mutta tiheästi asutulla alueella Etelä-Suomessa.

Tutkimus tehtiin Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Siinä tarkasteltiin 3 304:ää vuosina 2005–2018 havaittua matalapainetta, joista 92 oli erityisen tuhoisia ja aiheutti vähintään 50 000 sähkökatkoa. 

Lue myös: Viime kesä oli Lapissa lämpimin 2000 vuoteen

Lue myös: Maapallon keskilämpötila nousi huhtikuussa lähes ennätyskorkealle - Suomessa ääripäiden erot huimia

Kilpailut

Uusimmat