Kuva: Shutterstock

Lemmikkien käärmeenpuremien määrä kasvoi - katso, miten tilanteessa tulee toimia

17.05.2025 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kyyn pureman vakavuus riippuu siitä, mihin kohtaan koiraa käärme puree ja kuinka paljon myrkkyä se vapauttaa.

Lemmikkien käärmeenpuremien määrä on lähes kolminkertaistunut, kertoo LähiTapiola tiedotteessaan. Alkukevään aikana on sattunut selvästi enemmän käärmeiden ja lemmikkien kohtaamisia kuin viime vuonna. 

– Kyyt pyrkivät lähtökohtaisesti väistämään ja purevat vain, jos eivät ehdi esimerkiksi liian läheistä tuttavuutta tekevää koiraa pakoon. Etenkin aurinkoisissa, suojaisissa paikoissa koiranulkoiluttajien kannattaa silmäillä maastoa tavallista tarkemmin ja kiertää kauempaa, jos käärme sattuu kohdalle, sanoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Anu Kostamo.

 Kyyn pureman vakavuus riippuu paljon siitä, mihin kohtaan käärme puree ja kuinka paljon myrkkyä se puremaansa vapauttaa. 

Pureman jälkeen koira voi olla esimerkiksi sokissa, ja myrkytys voi aiheuttaa munuaisvaurion tai rytmihäiriöitä. Jos kyy puree eläintä pään tai kaulan alueelle, vaarana on, että turvotus tukkii hengitystiet.

Mikäli kyy pääsee puremaan esimerkiksi koiraa, on syytä hakeutua aina eläinlääkäriin. 

– Jos kyy pääsee puremaan lemmikkiä, tärkeintä on ehkäistä vaurioiden pahenemista. Lemmikki on pidettävä mahdollisimman liikkumattomana ja mahdollisuuksien mukaan kannettava kotiin tai autolle, jotta käärmeen myrkky ei leviäisi. Kyyn pureman jälkeen puremakohta on usein kipeä, mutta kipua lievittäviä lääkkeitä ei tulisi antaa koiralle ilman eläinlääkärin antamaa ohjeistusta. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa mahdollista munuaisvauriota. Myöskään kyytablettia ei suositella annettavan koiralle kyynpureman jälkeen, ellei siihen ole eläinlääkäriltä saatua ohjetta, Kostamo sanoo.

Monilla suurimmilla eläinlääkäriasemilla ja eläinsairaaloilla on vastamyrkkyä, joka neutralisoi kyyn myrkkyä ja vähentää myrkytyksen oireita. Vastamyrkkyä suositellaan annettavaksi vuorokauden sisällä puremasta.

– Jos puremasta ei ole varmuutta, etäeläinlääkäripalvelusta saa nopeasti neuvoja jatkohoidon tarpeen arviointiin, sanoo LähiTapiolan eläinvakuutuksen kehityspäällikkö Tiina Ala-Outinen.

Lue myös: Tiesitkö, ettei yleistä kipulääkettä tule ottaa kyyn pureman ensiapuun? 5 toimintaohjetta puremaan

Lähde: LähiTapiola

Kilpailut

Uusimmat