Onko tipattomasta tammikuusta oikeasti hyötyä? Näin vastaa lääkäri

03.01.2012 21:15 -

Tammikuun startattua moni tekee päätöksen korkin kiinni kiertämisestä kuluvan kuukauden ajaksi. Vaan onko kuivasta kaudesta oikeasti hyötyä, Voice kysyi asiaa lääkäriltä.  

Elämäntapaliitto kertoo verkkosivullaan, että noin 14 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä viettää tipatonta tammikuuta.

Moni säännöllisesti alkoholia käyttävistä kokee, että neljän viikon paussi on merkityksellinen ja edistää terveyttä, mutta moni asiantuntija on taas sitä mieltä, että yhtäkkinen tauko on yhtä tyhjän kanssa.

Lääkärikeskus Diacorin lääkäri Mikko Ylikahri kertoi Voicelle, että mikäli alkoholinkäyttö on kohtuullista, paussin edut jäävät varsin vähäiseksi. Jos sen sijaan juhlajuoma maistuu enemmän, neljän viikon tauko on jo hyödyllinen.

- Jos alkoholia käyttää enemmän, niin kuukauden aikana esimerkiksi unen laatu pikkuhiljaa paranee, myös vatsan toiminta voi parantua. Alkoholi saattaa myös ylläpitää masennusta, joten tipattomuuden myötä mieliala usein nousee.

Ylikahrin mukaan taukoa tärkeämpää on muistaa kohtuus ja välttää suuria kerta-annoksia.

- Mukaan astuu liitännäisongelmia. Ihmiset toilailevat tavoilla, jotka saattavat myöhemmin kaduttaa. Mikäli juo vähemmän, turha sekoilu jää pois.

- Sitten kuvaan astuu myös rasvainen ruoka, jota käydään hakemassa bileillan jälkeen. Myös tupakointi on monella yleisempää silloin kun käytetään alkoholia

Keskeistä onkin miettiä omaa alkoholinkulutustaan kokonaisuutena ja pohtia, olisiko parempi miettiä uutta lähestymistapaa juhlintaan.

- Tipattomuus on vähän sama kuin laihdutus. Jos jatkaa kuukauden jälkeen entisellään, niin on kysyttävä itseltään, oliko tauosta hyötyä. Kohtuus kaikessa.

Lifestyle-viihteellä täytetyn VoiceMagin uudessa numerossa pääset tutustumaan tarkemmin toimittajan omakohtaisiin kokemuksiin tipattomuudesta. VoiceMagissa on mukana on myös muun muassa Coldplayn ja Hugh Jackmanin haastattelut sekä paljon musiikkia, videoita, paljon paljon kuvia ja erilaisia toiminnallisuuksia, joissa lukija voi itse ohjata lukukokemuksen etenemistä. Lehteä voit siis paitsi lukea, myös kuunnella ja katsella.

VoiceMag on helposti ladattavissa AppStoresta ja Android Marketista tai voit lukea sen myös Voicen nettisivuilta.

Kilpailut

Uusimmat