Karkauspäivänä kaikki on vinksin vonksin

29.02.2012 09:45 - Eeva Rajala

Tänään vietettävänä karkauspäivänä länsieurooppalaisen perinteen mukaan kaikki on päälaellaan.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että karkauspäivänä naisilla on etuoikeus kosia, kun muina päivinä se on miesten etuoikeutena.

- Kun poikamiehet eivät huomaa kosia kaikkia, niin karkauspäivänä ja koko karkausvuonna on naisilla oikeus omasta puolestaankin kosia...Suomessa tapa ei ole kansanomainen eikä siis vanha. Meillä naiset ovat aina olleet jotenkin tasa-arvoisia miesten kanssa, joten tuollaista erityistä kosimapäivää ja -vuotta ei ole tarvittukaan, Kustaan Vilkunan Vuotuinen ajantieto -teoksessa sanotaan.

Lisäksi Länsi-Euroopassa päivää pidettiin pitkään myös onnettomuuksien päivänä. Vuotuinen ajantieto -teoksessa sanotaan, että suuren yleisön parissa karkauspäivästä on muodostunut leikillissävyinen vanhojen piikojen merkkipäivä.

Karkauspäivä lisätään kalenteriin joka neljäs vuosi. Tämä sen takia, että Maan kierto Auringon ympäri kestää hieman yli 365 päivää. Karkauspäivä on ollut vasta muutamia vuosia nykyisellä paikallaan, vaikka ihmisten mielissä se on jo pitkään ollut 29. helmikuuta.

Muista mies, jos torjut tänään naisen kosinnan, joudut maksamaan hyvitystä. Vanhana tapana on ollut, että torjutulle pitää antaa hamekangasta. Tosin nykypäivänä voit keksiä myös jotain muuta.

Kilpailut

Uusimmat