Tuleeko tällainen mullistus myös Suomen Otto-automaatteihin?

17.04.2012 11:15 - Eeva Rajala

Japanissa otetaan käyttöön raha-automaatteja, joissa ei enää tarvita pankki- tai luottokortteja rahan nostoon.

Japanilainen Ogaki Kyoritsu -pankki aikoo syksyllä asentaa kaduille tusinan verran automaatteja, jotka skannaavat asiakkaiden kädenjäljet, ja näin rahaa tarvitsevat saavat nostamansa summan. Asiakkaiden pitää ensin rekisteröidä biometriset tiedot konttorissa, jonka jälkeen he voivat asioida automaateilla. Automaatti skannaa käden, sen jälkeen asiakkaan pitää kirjoittaa syntymäaika ja nelinumeroinen pin-koodi.

Discovery kertoo sivuillaan, että tällainen skannaussysteemi on ollut käytössä aiemminkin, mutta se on aina vaatinut myös pankkikortin käyttämistä. Pääasiallisesti skannausta on käytetty aiemmin yhtenä turvallisuustekijänä.

Skannaavien raha-automaattien suunnittelu otti jälleen uusia askeleita Japanissa koetun massiivisen maanjäristyksen jälkeen reilu vuosi sitten. Maassa alettiin pohtia enemmän sitä, miten ihmiset saavat nostettua rahaa hätätapauksissa, kun pankkikorttia ei ole mukana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan turkkilainen Ziraat-pankki oli maailman ensimmäinen, joka alkoi käyttää ilman korttia toimivaa kädenjäljen skannaavaa automaattia. On todennäköistä, että tulevaisuudessa tällaiset skannausautomaatit yleistyvät entisestään. Mutta kuinka moni on valmiina skannaamaan ruumiinosiaan vain 20 euron tähden?

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat