Historiallista: Kaukaisesta supermaapallosta löytyi valoa!

10.05.2012 12:45 - Eeva Rajala

NASAn teleskooppi on tehnyt historiallisen havainnon. 

Infrapunateleskooppi havaitsi valoa kaukaiselta planeetalta. Kyseessä on 55 Cancri e -niminen planeetta, joka kiertää emotähteään 41 valovuoden päässä Maasta. Supermaapallo on kaksi kertaa Maan kokoinen.

Supermaapallot ovat kivisiä ja Maata paljon suurempia planeettoja. NASAn teleskooppi havaitsi nyt ensimmäistä kertaa historiassa valoa tämäntyyppiseltä tuntemattomalta planeetalta. Tähtitieteilijät pitävätkin tätä historiallisena saavutuksena.

Kaukaisella, aurinkokunnan ulkopuolisella planeetalla vuosi kestää vain 18 tuntia. 55 Cancri e -planeetta löydettiin vuonna 2004. Vaikka planeetta löydettiin jo kahdeksan vuotta sitten, tiedemiehet eivät ole aiemmin havainneet infrapunavaloa supermaasta. Kyseisen supermaan kerrotaan olevan tällä hetkellä epävakaassa nestemäisessä tilassa.

Kyseessä ei myöskään ole asuttava planeetta ihmiselle. Teleskoopin havaintojen mukaan planeetan emotähden puoleisen pinnan lämpötila voi kohota 1 726 celsiusasteeseen.

NASAn on tarkoitus laukaista uusi teleskooppi avaruuteen vuonna 2018. Sen uskotaan paljastavan vielä lisää yksityiskohtia tuntemattomista planeetoista.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat