Löytyikö maailman kuuluisimman taidemallin luuranko viimein?

24.07.2012 14:45 - Senni Loikala

Ikoniksi noussut teos Mona Lisasta viehättää vuosisadasta toiseen. Tutkijat valmistautuvat kertomaan, ovatko maailmankuulun naismallin jäänteet viimein löydetty.  

Lähes jokainen tunnistaa maailman kuuluisimman taideteoksen Mona Lisasta, joka on Leonardo da Vincin 1500-luvun alussa puulevylle maalaama öljyväriteos. Maalauksen tummahiuksisen naisen salaperäinen hymy on puhuttanut taiteen ystäviä jo vuosisatojen ajan. Nyt tutkijat kertovat, että he ovat todennäköisesti löytäneet Vincin legendaarisen teoksen naismallin luurangon Italiassa.

Lisa Gherardini on 1400- ja 1500-luvuilla elänyt nainen, jonka uskotaan toimineen Vincin elävänä mallina Mona Lisa -teoksessa. Gherardini oli naimisissa rikkaan silkkikauppiaan kanssa, mutta muutti nunnaluostariin miehensä kuoleman jälkeen. Gherardini kuoli 1540-luvulla, ja hän sai kunnian tulla haudatuksi luostarin alttarin lähelle, jonne on hänen lisäkseen haudattu vain yksi toinen aatelisnainen.

Koska Gherardinin ruumiin lähelle on siis haudattu toinenkin henkilö, on olemassa 50 prosentin mahdollisuus, että tutkijoiden löytämä luuranko kuuluu maailman kuuluisimmalle taidemallille. Tutkijat selvittävät asiaa perinpohjaisten DNA-tutkimusten avulla, joten taidemaailmasta kiinnostuneille on varmasti kiinnostavia uutisia myös tulevaisuudessa.

Lähde: NY Daily News

Kilpailut

Uusimmat