Tutkijat keksivät päivänvarjot suojelemaan koralleja!

26.08.2012 10:00 - Senni Loikala

Australian upea korallikeskittymä saattaa saada ylleen varjot, jotta ilmaston lämpeneminen ei tuhoaisi huippukaunista luontoa.

Australian rannikolta avautuu yksi maapallon merkittävimmistä luonnon paratiiseista, sillä turkoosin veden syövereissä elää yli 500 korallilajia, 1500 lajia eksoottisia kaloja ja 4000 lajia kotiloeläimiä. Paikalliset tutkijat ovat selvittäneet kuinka erivärisiä pehmeitä ja kovia koralliriuttoja voitaisiin suojella ilmaston lämpenemiseltä.

Tutkijoiden ehdotuksena ovat vedenalaiset "päivänvarjot", jotka saataisiin pysymään korallien yllä köysien ja veden pintaan jäävien kellukkeiden avulla. Varjojen ansiosta riutat säästyisivät auringon porotukselta. Ongelmana kuitenkin on, ettei varjoja voida ankkuroida kaikkialle valtavaan koralliriuttojen paratiisiin. Siitä huolimatta korallivarjoista voisi olla edes paikallista hyötyä.

Lisäksi tutkijat ehdottavat, että koralleja voitaisiin suojella antamalla niille pienijännitteistä sähköä. Sähköhoito suojelisi koralleja ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomilta huonoilta vaikutuksilta ja lisäksi se kiivastuttaisi korallien kasvamista. 

Nature Climate Change -lehden mukaan ilmaston lämpeneminen on nyt ennätyksellistä viimeisten 300 miljoonan vuoden ajalta. Lämpömittarit näyttävät  keskimäärin ainakin kahta celsiusastetta enemmän kuin aiemmin.

Kuvia Australian korallikeskittymästä löydät täältä.

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat