Tutkimus selvitti: Onko ihminen pohjimmiltaan antelias vai itsekäs?

24.09.2012 15:45 - Eeva Rajala

Tuore tutkimus on selvittänyt, minkälainen ihminen on pohjimmiltaan: onko hän antelias vai itsekäs?

Tutkimuksessa selvitettiin, miten ihminen käyttäytyy, jos hänen pitää tehdä valinta silmänräpäyksessä. Nature-lehdessä julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa selvisi, että ihmisen ensimmäinen mielijohde on yhteistyön tekeminen. Tämä viittaa siihen, että anteliaisuus on ihmisessä luontainen ominaisuus. Vain jos ihmisellä on enemmän aikaa käytettävissä vaihtoehtojen pohtimiseen, hän käyttäytyy itsekkäämmin.

Tutkimuksessa tutkijat selvittivät lukuisten eri testien avulla. Testeissä pienen ryhmän jäsenille kaikille jaettiin rahaa ja heidän käskettiin päättää, miten paljon rahoista he laittaisivat hyväntekeväisyyssäätiölle.

Koetilanteissa henkilöiden piti tehdä päätös rahojen antamisesta joko kymmenen sekunnin sisällä tai heidän piti odottaa kymmenen sekuntia ennen päätöksentekoa. Mitä enemmän ihmisillä oli aikaa pohtia raha-asioita, sitä vähemmän he antoivat rahaa hyväntekeväisyyteen.

Koska nopeat ratkaisut tehdään vaistojen pohjalta, tutkijat päättelivät, että anteliaisuus on ihmisen vaistonvarainen reaktio. Ajan kanssa ihminen alkaa järkeillä asioita enemmän itsekkyytensä kautta.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat