Onko sinun koirasi ylisosiaalinen? Näin se ilmenee

28.10.2012 10:45 - Rea Tallgren

Koirakoulu Kompassin perustaja ja omistaja Camilla Peura kertoo Voicelle, että koiran ylisosiaalisuus saattaa pahimmillaan aiheuttaa todella haastavia tilanteita koiraperheen arjessa.

Monet koirat ovat luonnostaan iloisia ja kiinnostuneita ihmisistä ja muista koirista. Milloin sosiaalisuus sitten muuttuu ylisosiaalisuudeksi ja aiheuttaa ongelmia?

- Jos koira kertakaikkiaan rakastaa kaikkia toisia ihmisiä niin paljon, että se alkaa olla haaste. Koira meinaa uida liiveihin kun paikalla tulee ihminen. Se ei osaa rauhoittua ollenkaan, Peura kertoo.

Ylisosiaalisuus ei ilmene pelkästään koiran kanssakäymisessä ihmisten kanssa, vaan se voi myös olla hurjan kiinnostunut muista koirista.

- Ongelma on myös jos koira on niin leimautunut toisiin koiriin, että haluaa tervehtiä kaikki mahdolliset koirat, jotka tulevat vastaan, eikä osaa yhtään hillitä itseään niissä tilanteissa, Koirakoulu Kompassin perustaja sanoo.

Mitkä temput ylisosiaalisen koiran kanssa kannattaa ottaa avuksi?

- Mikäli koiran ylisosiaalisuus ilmenee ihmisiä vasten hyppimisenä voi koiran yrittää totuttaa siihen, että se pääsee ihmiskontaktiin vasta rauhoituttuaan. Yltiösosiaalinen koira saa usein hepulin jo siinä vaiheessa kun mukava ihminen lähestyy ja se saattaa alkaa vinkua, vikistä ja vispata häntäänsä. Tuolloin onkin tärkeää, että joka kerta kun ihminen kävelee koiraa kohti, hän kääntyy pois kun koira innostuu liikaa. Tavoite on saada koira yhdistämään ajatus, että ihminen tulee luo kun on rauhallinen. Koiran tulee saada itse keksiä, että vieraan ihmisen saa tulemaan luokse ja jopa rapsuttamaan kunhan on rauhallinen

Toistoja vaaditaan Peuran mukaan usein todella paljon.

- Usein tällainen vaihe on esimerkiksi noutajilla nuorella iällä. Monesti omistajasta tuntuu silloin kuin olisi koiran silmissä tarpeettomin maailmassa ja kaikki vieraat ihmiset koiran silmissä mukavampia ja jännittävämpiä. Lohdutukseksi voin sanoa, että se vaihe onneksi menee ohi, pienen koulutuksen avustamana tosin, Peura kertoo.

Kilpailut

Uusimmat