Maailman vaarallisin järvi on Venäjällä - pelkkä rannalla seisominen aiheuttaa kuoleman!

25.01.2013 08:45 - Mikko Räsänen

Venäjä tunnetaan huikeista luonnonvaroistaan. Ikävä kyllä valtavan kokoiseen maahan mahtuu myös järkyttäviä luontokatastrofeja. Yksi surullisimmista on Karatsai-järvi, joka on valittu maailman saastuneimmaksi paikaksi.

Harva on kuullut Karatsai-järvestä ja vielä harvempi on nähnyt sen. Harvinaista järven näkeminen on siksi, että jo pelkkä järven rannalla seisominen riittää aiheuttamaan kuoleman. Karatsain vesiin on upotettu niin paljon ydinjätettä, että pelkästään rannalta järveä katsova saa tunnissa tappavan säteilyannoksen.

Karatsain säteilymääristä kertoo se, että Tsernobylin ydinonnettomuudessa vapautui 5-12 eksabecquerelliä säteilyä. Karatsaissa säteilyä on 4,44 eksabecquerelliä sillä erotuksella, että Tsernobylin päästöt levisivät tuhansien kilometrien säteelle moniin eri maihin, mutta Karatsaissa lähes sama radioaktiivisuusmäärä on keskittyneenä pieneen noin 500 metrin mittaiseen järveen.

Ympäristöjärjestö Worldwatch-instituutti on nimennyt Karatsain koko maapallon saastuneimmaksi paikaksi. Järven järkyttävä tila on seurausta alueella sijainneesta Majakin ydinkeskuksesta, jossa kehitettiin ydinaseita toisen maailmansodan jälkeen. Alueella oli pitkään tapana laskea radioaktiivinen jäte luontoon. Näin tekemällä alueen luonto tuhottiin käytännössä pysyvästi, sillä luontoon päästetyn säteilyn puoliintumisajat ovat kymmeniä vuosia ja tulee kestämään vuosisatoja tai jopa tuhansia ennen kuin säteily saastuneimmissa paikoissa on laskenut turvalliseksi.

Katso alta dokumentti Majakin ympäristökatastrofista.

Lähteet: Wikipedia, Daily Mail, Worldwatch

Kilpailut

Uusimmat