Onko näin? Televisiota liikaa katsovat lapset päätyvät vankilaan?

19.02.2013 13:45 - Niina Jokiaho

Television katselu ja videopelit ovat kuuma peruna jokaisessa lapsiperheessä. Lastenohjelmat ja videot ovat hyviä lapsenvahteja tarpeen tullen, mutta välillä dvd:t saattavat pyöriä tuntikausia yhteen soittoon.

Tuoreen Uudessa-Seelannissa tehdyn tutkimuksen mukaan liika television tuijottaminen on lapsille haitallista. Tulosten mukaan lapsena paljon televisiota katsoneilla lapsilla oli aikuisena muita enemmän käytöshäiriöitä ja myös heidän riskinsä joutua vankilaan oli muita suurempi.

Tutkimuksessa seurattiin tuhatta vuosina 1972-1973 syntynyttä lasta. Ikävuosien 5 ja 15 välillä tutkimusryhmältä kysyttiin kahden vuoden välein, kuinka paljon he katsovat televisiota.

Vertailussa selvisi, että paljon televisioita katsoneilla oli aikuisena enemmän rikostuomioita tai erilaisia käytöshäiriöitä. Ongelmat tulivat aikuisena esille muun muassa aggressiivisena käytöksenä ja kommunikaatio-ongelmina. Jokainen tv:n ääressä vietetty tunti kasvatti riskiä 30 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan tulokset eivät yksinään selitä, miksi tai miten televisio altistaa käytöshäiriöille. Pitkäaikainen television katselu vaikuttaa käytökseen, mutta toisaalta moni lievistä käytösongelmista kärsivä lapsi saattaa katsoa muita enemmän televisiota.

Tutkimusta on myös arvosteltu siitä, että lasten vanhemmilla oli mahdollisuus vaikuttaa tuloksiin, eikä tutkimuksessa huomioitu tarpeeksi ohjelmien laatua.

Katselun rajoittamisesta ei kuitenkaan ole haittaa. Tutkijoiden mukaan hyvä ohjenuora on rajoittaa katselu esimerkiksi 1-2 tuntiin.

Otagon yliopistossa Uudessa-Seelannissa tehdyn tutkimuksen julkaisi yhdysvaltalainen Pediatrics-lehti.

Kilpailut

Uusimmat