Alan toimijat uskovat: Luomuruokabuumi kasvaa

31.05.2013 21:45 - Heli Thoren

Kireiden kukkaronnyörien pelätään olevan luomutuotannon kasvun esteenä.

Kaupan vihannes- tai lihahyllyn edessä on monella tuumaustauon paikka. Valitako luomu- vai tavallinen vaihtoehto? Luomuruokaa on monissa kaupoissa yhä paremmin saatavilla ja pieniä, vain luomua myyviä, kauppoja perustetaan. Vaikka asiakkaita saisi olla enemmän, luomualan toimijat uskovat, että luomuruuan tulevaisuus on hyvä.

Pro Luomu ry:n teettämä ketjubarometri osoittaa, että vahvimmin luomun kasvavaan kysyntään uskoo kauppa.

Kyselytutkimuksen mukaan 90 prosenttia kaupan edustajista uskoo luomumyynnin lisääntyvän. Teollisuuden ja ammattikeittiöiden edustajista kasvuun uskoo 75 prosenttia. Vaikka kasvuun luotetaan, odotukset ovat hieman maltillisempia kuin viime vuonna.

- Luomun kasvuvauhti on viimeiset pari vuotta ollut niin kova, ettei sellainen voi jatkua kovin pitkään. Yleinen taloudellinen tilanne heijastuu varmasti myös luomuun. Siitä huolimatta luomumyynti kasvaa edelleen selvästi, vaikka muu elintarvikemyynti polkee lähes paikallaan, pohtii toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta.

Lähiruokatrendi luomun haittana?

Alan toimijat epäilevät, että kasvun suurimpana esteenä ovat tarkanmarkan kuluttajat, jotka eivät halua maksaa luomusta enemmän. 40 prosenttia vastaajista epäili, että kireät kukkaronnyörit ovat luomualan kasvun esteenä.

Kyselyssä pohdittiin myös lähiruokatrendin vaikutusta luomun ostamiseen. Toiset ajattelevat, että lähiruoka- ja luomutrendi voi kulkea rinta rinnan, kun taas osa epäili sillä olevan vaikutusta luomun haluttavuuteen.

Kilpailut

Uusimmat