HS: Näin suomalaisista vitsaillaan ulkomailla: Hitaita, yksinkertaisia - ja aina miehiä!

17.07.2013 10:00 - Rea Tallgren

Suomalaisista kerrotaan maailmalla vitsejä, joissa esiintyvät hahmot ovat järjestelmällisesti hitaita, vähäpuheisia ja yksinkertaisia, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomien mukaan suomalainen stereotyyppinen vitsihahmo on takametsien asukas tai kalastaja. Hän on aina vähäpuheinen ja hidas. Vitsien suomalaiset päähenkilöt ovat harmittomia - ja poikkeuksetta miehiä.

- Suomen maine perustuu ennen kaikkea hämäläisiin. Hämeestä voi oikeasti löytyä ihmisiä, jotka ovat järkyttävän harvapuheisia, venäjän kielen professori Arto Mustajoki sanoo Helsingin Sanomissa.

Venäjällä vanhojen vitsien suomalainen on hyväntahtoinen ja yksinkertainen maalainen, eli tšuhna. Norjassa taasen vitsaillaan Pekasta ja Toivosesta, parivaljakosta, joka tarpoo talvisodassa, metsällä ja vesillä.

- Pekalle ja Toivoselle tapahtuu ja sattuu kaikenlaista, mutta ne eivät välttämättä ole yksinkertaisia. Niillä on vain yksinkertaiset ratkaisut asioihin, kertoo Oslon-suurlähetystön kaupallinen ja lehdistöneuvos Erja Karkkonen.

Pohjois-Amerikassa suomalaisvitsit kumpuavat alueelle asettuneista metsätyöläisistä. Siellä suomalaisia edustaa kaksikko Eino ja Toivo.

- Perusajatus on, että he ovat yksinkertaisia perämetsien miehiä, jotka eivät oikein muualle sopeudu, kertoo Suomen metsästysmuseossa työskentelevä Ilja Koivisto.

Helsingin Sanomat keräsi esimerkkivitsejä, joita suomalaisista maailmalla kerrotaan.

"Kun Pekka oli päässyt talvisodasta, häneltä kysyttiin: mitä teit ensimmäisenä? Rakastelin vaimoni kanssa. Okei, selvä se. Mitä sen jälkeen? Rakastelin uudestaan. okei, entä sitten? Otin sukset pois jalasta."

"Mistä tietää, että suomalainen puhuu sinulle? Sen sijaan, että hän katsoisi omia kengänkärkiään, hän katsoo sinun kengänkärkiäsi."

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat