Korkea tunneäly on tie onneen ja menestykseen - testaa, löytyykö sitä sinulta

07.12.2013 17:15 - Katariina Näreaho

Korkean tunneälyn omaavilla ihmisillä luistaa paremmin, mutta miksi?

Älykkyyden ja moraalin lisäksi menestymiseen tarvitaan myös tunneälyä. Se, kuinka ymmärrämme itseämme ja muita, on isossa roolissa jokaisen uramenestyksessä, mutta myös henkilökohtaisessa elämässä.

- Tunneälykkäät ihmiset ovat itsevarmoja, pyrkivät kohti tavoitteitaan, he sopeutuvat helposti ja ovat joustavia. He myös toipuvat stressistä helpommin ja ovat sitkeitä, maailmankuulu kirjailija ja psykologi Daniel Goleman kertoo Huffington Postille.

Golemanin mukaan tunneäly määrittyy viidestä osatekijästä: omien tunteiden tiedostamisesta, tunteiden hallitsemisesta, motivoitumisesta, empatiakyvystä sekä sosiaalisista taidoista. Toisilla ne voivat olla parempia kuin toisilla, mutta kaikilla on niitä mahdollista kehittää.

Nämä paljastavat, oletko sinä tunneälykäs ihminen:

1. Olet kiinnostunut muista

Pidät uusien ihmisten tapaamisesta ja tavatessasi heidät esität paljon kysymyksiä. Olet aidosti kiinnostunut heistä, ja kysymykset tulevat kuin luonnostaan. Tämä on tietynlaista empaattisuutta.

2. Olet hyvä johtaja

Poikkeuksellisen hyvillä johtajilla on yksi yhteinen piirre, mitä harvemmin muilta löytyy: korkea tunneäly. He ovat myös lahjakkaita, heillä on hyvä työmoraali ja kunnianhimoa.

3. Tiedät omat vahvuutesi ja heikkoitesi

Yksi äärimmäisen iso osa hyvää itsetuntemusta on omien vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen ja niiden hyväksyminen. Tunneälykäs ihminen ymmärtää, kuinka nämä piirteet vaikuttavat omaan työskentelyyn ja toimii sen mukaisesti. Näin hänestä tulee myös itsevarmempi.

4. Pystyt keskittymään

Et häiriinny jokaisesta saamastasi tekstiviestistä, twiitistä tai Facebook-viestistä, vaan pystyt keskittymään juuri siihen, mihin sillä hetkellä tarvitsee, oli kyse sitten työprojektista, luennosta tai palaverista. Keskittymiskyky on Golemanin mukaan hyvin iso osa tunneälyä. Jos et ole läsnä itsellesi tai muille, on tunneälyä vaikea kehittää paremmaksi.

5. Kun olet tolaltasi, tiedät, minkä takia

Jokainen kokee henkisiä vastoinkäymisiä, päivittäisiä ylä- ja alamäkiä, ja joskus nämä tuntemukset hämmentävät meitä. Tunneälykkäät ihmiset pystyvät kuitenkin käsittelemään tunteitaan paremmin. He ymmärtävät, minkä takia tuntevat sillä hetkellä vihaa, ärsytystä tai vaikkapa surua. He myös huomaavat, kun jokin tunneaalto on tulossa, ja pyrkivät ikään kuin astumaan ulos siitä.

6. Tulet toimeen useimpien kanssa

Korkean tunneälyn omaavilla ihmisillä on monia hyviä ja toimivia ihmissuhteita, Goleman kertoo.

7. Sinulla on hyvä moraali ja haluat olla hyvä ihminen

Jos haluat toimia eettisesti oikein, välität muista ihmisistä ja halut kehittää moraaliasi yhä korkeammaksi, löytyy sinulta tunneälyä.

8. Pysähdyt auttamaan muita

Monilla on tapana ajaa vain omaa etuaan, mutta tunneälykkäät ihmiset kantavat kortensa kekoon myös muiden vuoksi. Heillä on aikaa ja halua hiljentää tahtia ja auttaa myös muita - olipa kyse sitten työkaverin auttamisesta tai mummon saattamisesta vilkkaan kadun yli.

9. Olet hyvä lukemaan muita

Tunneälykkäillä ihmisillä on kyky lukea ihmisten eleitä ja ilmeitä. He myös aistivat helpommin muiden tuntemuksia.

10. Kaatuessasi nouset ylös

Virheet ja vastoinkäymiset eivät lannista sinua, vaan jatkat pää pystyssä. Tunneälykkäät ihmiset tietävät, että tämä on ainoa asia, joka vie elämässä eteenpäin. He pystyvät käsittelemään negatiivisia tunteita ja ottavat niistä opiksi.

11. Olet hyvä ihmistuntija

Tunneälykkäät huomaavat yleensä heti ensitapaamisella, millainen kukin on miehiään. Intuitio onkin harvemmin väärässä.

12. Luotat vaistoosi

Tunneälykkäillä ihmisillä on hyvä vaisto ja he luottavat siihen. Jos intuitio antaa varoitusmerkin, ei hän jätä tätä sivuuttamatta.

13. Osaat motivoida itseäsi

Kunnianhimo ja ahkeruus vievät tavoitteisiin. Tunneälykkäät ihmiset pystyvät motivoimaan itseään kohti päämääräänsä, vaikka eivät siitä muilta kiitosta saisivatkaan. Jos keskität huomiosi ja energiasi tavoitteidesi saavuttamiseksi, omaat tunneälyä.

14. Osaat sanoa ei

Tunneälykkäillä ihmisillä on kunnianhimon lisäksi myös itsehillintää. He osaavat kieltäytyä ajoissa ja tietävät, mikä on heille parhaaksi. Heillä on myös kyky hallita stressiä ja impulsiivisuutta.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat