Varovasti siellä katonrajassa - joulukoristeet aiheuttavat yllättäviä riskejä

08.12.2013 18:15 - Linda Arponen

Joulukoristeet ovat kaunista katseltavaa, mutta niiden ripustaminen onkin sitten toinen asia.

Yhdysvaltalaisilla sairaalan ensiapuosastoilla joulukausi näkyy erikoisella tavalla. Maan terveysviranomaisten mukaan joulukoristeonnettomuudet ovat lisääntyneet tasaisesti viimeisen neljän vuoden aikana.

Viime vuonna joulukoristeiden takia ensiapuun joutui peräti yli 15 000 yhdysvaltalaista. Vuonna 2009 luku oli vielä 12 000.

Toisin sanoen viime vuonna yli 250 henkilöä päivässä satutti itsensä koristeiden vuoksi marraskuun alun ja joulukuun lopun välisenä aikana.

Yli kolmannes onnettomuuksista johtui kaatumisista, joista 11 prosenttiin liittyi haavoja ja kymmeneen prosenttiin selän venähdyksiä. Muut onnettomuudet johtuivat sekalaisista syistä.

Tikkailta putoaminen onkin yleisin tapa loukkaantua joulukoristeiden vuoksi. Riskit ovat suuremmat, jos on lisäksi päihteiden vaikutuksen alaisena.

Palavat joulukuuset ovat toinen yleinen onnettomuuden syy. Vuosina 2009 - 2011 Yhdysvalloissa sattui noin 200 tulipaloa, jotka lähtivät liikkeelle joulukuusista. Näissä tulipaloissa kuoli yhteensä 10 henkilöä.

Viranomaiset ovat joulukoristeonnettomuuksista syystäkin huolissaan ja ovat siksi tehneet kansalaisille jopa listan siitä, miten käyttäytyä turvallisesti tikkailla.

Lähde: NBC News

Kilpailut

Uusimmat