Kultakalan huono muisti ja 3 muuta tiedemyyttiä
Tiede sulkee sisäänsä paljon faktaa sekä fiktiota.
Tiedemaailma tarjoaa erilaisia uskomuksia ja myyttejä, joihin suuri osa ihmisistä uskoo kuten faktatietoon. Kaikkia kuulopuheita ei kuitenkaan kannata uskoa.
Seuraavassa on esimerkiksi muutama tiedemyytti, jotka kaipaavat kumoamista.
Mount Everest ei ole maailman korkein vuori
Mount Everestistä puhutaan usein maailman korkeimpana vuorena. Tosiasiassa se on korkein vain merenpinnasta mitattuna. Maailman korkein vuori on todellisuudessa Mount Chimborazo Ecuadorissa. Kyseinen vuori on nimittäin maailman korkein maapallon keskipisteestä mitattuna.
Kultakaloilla ei ole oikeasti huono muisti
Useimmat ihmiset uskovat myyttiin, jonka mukaan kultakalojen muisti on kolmen sekunnin mittainen. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kultakaloilla on kyky oppia asioita ja ne voivat jopa yhdistää asioita, kuten ruoan ja ihmisen, toisiinsa.
Wc-istuin ei ole niin likainen, kuin luullaan
Eräässä amerikkalaistutkimuksessa testattiin toimistojen bakteerimääriä. Tutkimuksessa testattiin 12 erilaista pintaa. Tulosten mukaan puhelimet olivat kaikista likaisimpia, niissä oli yli 25 000 bakteeria noin kuuden neliösenttimetrin alueella. Työpöydissä bakteereita oli yli 20 000 saman kokoisella alueella. Wc-istuimessa oli vastaavasti bakteereita vain 49.
Käytämme paljon enemmän kuin vain kymmenen prosenttia aivotoiminnastamme
Tämä myytti lähti liikkeelle, kun joku siteerasi joskus Einsteinia väärin. Totuus kuitenkin on, että vaikka kaikki aivojen osat eivät ole yhtä aktiivisia, niin aivoissa ei ole koskaan yhtäkään osiota, joka ei toimisi ollenkaan. Muuten kyse on aivovauriosta.
Lähde: News.com.au