Salama iskee todennäköisemmin mieheen kuin naiseen - ja 9 muuta salamafaktaa

23.05.2014 19:45 -

Kesän saapuessa saamme kokea myös upeita luonnonnäytelmiä ukkosen ja salamoinnin merkeissä. Salamoihin liittyy myös mielenkiintoisia faktoja.

Ukkoseen ja joskus myös tulivuorenpurkauksiin liittyy salamointi. Se on sähköpurkaus, joka tasoittaa ukkospilven sähkökentän eroja. Salamoihin liittyy useita uskomuksia ja faktoja, jotka on hyvä tietää.

Alla listattuna 10 mielenkiintoisinta.

1. Tutkimuksen mukaan salama iskee kuusi kertaa todennäköisemmin mieheen kun naiseen. Se miksi näin on, ei tiedetä.

2. Salamat ilmenevät erilaisissa muodoissa, kuten esimerkiksi palloina ja viuhkoina.

3. Puoli tuntia viimeisen jyrähdyksen kuultuasi on turvallista astella ulkona.

4. Noin 90 prosenttia ihmisistä joihin salama on iskenyt selviävät hengissä, mutta he saattavat vammautua vakavastikin.

5. Se mihin salamat iskevät, liittyy rakennuksen korkeuteen, muotoon ja rakenteeseen. Rakennuksen materiaali ei liity iskemistiheyteen.

6. Ukkosilman yllättäessä ei koskaan tulisi hakea suojaa puun alta. Toiseksi suurin salamointiin kuolemisen syy on puun alla oleminen.

7. Kumin ei ole todettu auttavan suojautumaan salamoinnilta. Esimerkiksi autossa suojan antaa metallikatto, eikä renkaat, niin kuin usein uskotaan.

8. Salamaniskun etäisyyden voi laskea seuraavasti: salaman välähdyksestä aletaan laskea sekunteja seuraavaan jyrinään. Saatu sekuntitulos jaetaan kolmella, jolloin saadaan salaman etäisyys kilometreissä.

9. Jotkut uskovat, että koskettamalla salamaniskun saanutta ihmiseltä voi saada sähköiskun. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

10. Salamat iskevät useita kertojakin samaan paikkaan. New Yorkissa sijaitseva Empire State Building todistaa väitteen, sillä siihen iskee vuoden aikana yli 100 salamaa.

Uutisoimme hiljan myös miltä myrsky näyttää. Jutun pääset lukemaan tästä.

Lähde: Geobeats

Kilpailut

Uusimmat