Pitävätkö koirat suukoista? 10 yleistä myyttiä koirista

27.05.2014 12:15 - Karoliina Kotala

Moni koiranomistaja kokee, että he osaavat tulkita hyvin lemmikkinsä käytöstä. On kuitenkin olemassa yleisiä uskomuksia, jotka todellisuudessa ovat kaukana todesta.

Jokainen koiranomistaja tuntee lemmikkinsä parhaiten, mutta yllättävän usein koirien käytöstä tulkitaan inhimillisemmäksi kuin mitä se todella onkaan. Alla kymmenen yleistä myyttiä koiran käytöksestä.

1. Koirat nauttivat halauksista ja suukoista

Vaikka koirasi nauttisikin antamastasi hellyydestä, voi eläin kokea halaukset ja suukot uhkaavina. Varo siis työntämästä kasvojasi lähelle vieraan koiran naamaa tai kietomasta käsiäsi eläimen ympärille ilman, että olet varma sen reaktiosta.


2. Koirani ymmärtää, kun puhun sille

Lahjakkaimmat koirat osaavat jopa 500 eri sanaa, mutta varsinaisesti puhetta koirat eivät ymmärrä. Puhuessasi koirasi voi ymmärtää yksittäisiä sanoja, joiden merkityksen lemmikki on oppinut tai sitten se vain tulkitsee äänenpainoasi, kasvojen ilmeitäsi ja kehonkieltäsi.


3. Koirat heiluttavat häntäänsä, kun ne ovat iloisia

Tämä ei aina pidä paikkaansa. Koirat voivat heiluttaa häntäänsä ollessaan innoissaan tai iloisia, mutta myös viestiessään mahdollisesta hyökkäyksestä. Parempi viesti koiran iloisuudesta onkin hännän heilutuksen rentous. Jos häntä heiluu rennosti ja rauhallisesti alhaalla, on koira hyväntuulinen.


4. Koirat tuhoavat huonekaluja ja paikkoja, koska ne ovat vihaisia

Syitä sille, miksi koira tuhoaa paikkoja voi olla monia, mutta viha ei ole yksi niistä. Yleinen syy onkin turhautuminen. Toisinaan huonekalut ovat koiran kohteena senkin vuoksi, että ne tuoksuvat omistajaltaan.


5. Heikompi koira kierähtää selälleen maahan osoittaen alistumistaan

Tuore tutkimus perehtyi asiaan ja selvisi, että uskomus ei pidä paikkaansa. Koirat kierähtävät selälleen paljastaakseen vatsansa ja viestien siten, etteivät he ole uhka. Myös susilaumojen johtajat kierähtivät selälleen paljastaen vatsansa muille koirille viestien leikkimisestä.


6. Koira syö ruohoa saadakseen itsensä oksentamaan

Koirat usein oksentavat sen jälkeen, kun ovat syöneet ruohoa. Tämän tarkoitus ei kuitenkaan ole koiralla saada itsensä oksentamaan, vaan asiantuntijoiden mukaan koira ainoastaan syö ruohoa, koska pitää sen mausta, vaikkakin se vatsassa usein aiheuttaa oksennusreaktion. Joiden asiantuntijoiden mukaan ruohonsyönti on jäänne metsästysajoilta, jolloin villieläimet söivät saaliinsa mukana saaliin nauttimaa ruohoa.


7. Koiran kanssa ei saisi leikkiä vetoleikkejä, sillä ne lisäävät koiran aggressiota

Lelun tai köydenpalan vetämiskilpailu koiran kanssa on monen koiran suosikkileikki. Toiset kuitenkin uskovat, että kyseinen leikki lisää koiran aggresioita. Asiantuntijoiden mukaan vetoleikit ovat kuitenkin harmittomia ja ne vahvistavat omistajan ja koiran välejä. Osa koirakouluttajista on jopa todennut kyseisen leikin vähentävän koiran aggressiivisuutta.


8. Koiran suu on puhtaampi kuin ihmisen suu

Yleinen uskomus juontaa todennäköisesti juurensa siitä, että kun koirat nuolevat haavojaan, ne paranevat nopeasti. Tämän selittää kuitenkin se, että nuollessaan koira poistaa haavasta kuollutta kudosta ja stimuloi verenkiertoa, jolloin haava paranee nopeammin. Koiran suu pitääkin sisällään runsaasti bakteereja, muun muassa siksi, että koira osuu suullaan maahan ja roskiin. Koiran suun bakteerit ovat kuitenkin useimmiten ihmiselle vaarattomia.


9. Koiran pitäisi sietää aina lapsen käsittelyä, oli se millaista tahansa

Pienet lapset ymmärtävät harvoin, kuinka koiria tulee käsitellä. Lapsia tulisikin opettaa, ettei koiria saa käsitellä kovakouraisesti, sillä koirat ovat yhtä herkkiä kuin ihmisetkin. Koiran reaktioista ei voi myöskään koskaan olla varma, joten parasta onkin opastaa lapsia oikeaan käytökseen.


10. Koirani ymmärtää katua pahoja tekojaan, sillä se näyttää syylliseltä, jos torun sitä

Jos torut koiraasi ja se näyttää syylliseltä, se tuskin katuu tekoaan. Sen sijaan koirasi yrittää alistuvalla käytöksellään rauhoittaa sinua, sillä äänensävysi paljastaa sinun olevan vihainen ja hermostunut.

Lähteet: A Place to Love Dogs, Parade, Dogs

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat