Esi-isiemme nyrkkitappeluista paljastui yllättävä seuraus ulkonäköömme

09.06.2014 23:15 - Senni Loikala

Oletko koskaan ajatellut, miksi näytämme nykyisenlaisilta? Tuore selitys kasvojemme evoluutiosta kiehtoo ja tuntuu yllättävyydessään silti loogiselta.  

Amerikkalaisen Utahin yliopiston tutkijat veikkaavat, että ihmisen kasvojen kehittymiseen on vaikuttanut eräs erikoinen tekijä. He uskovat, että nyrkkitappeluilla on ollut siinä osuutensa. Aiemmin on uskottu, että kasvojen kehittymiseen on vaikuttanut tarve syödä aiempaa kovempia ruokia ja naposteltavia, kuten pähkinöitä.

Tutkijoiden mukaan ihmisen kasvonmuodot ovat kehittyneet samoihin aikoihin kuin esi-isiemme käsistä olivat tulleet sellaiset, joilla pystyi mäiskäisemään myös lajitoveria. Nyrkkitappeluiden roolia kasvojen evoluutiossa perustelee myös tieto siitä, että sellaiset kohdat kasvoissa, jotka vaurioittuvat tappeluissa helpoiten, ovat suhteessa kovempaa tekoa kuin muut kohdat naamassa.

- Voidaan olettaa, että (nyrkkitappeluiden) pääkohde eli kasvot, ovat evoluutiossa kehittyneet paremmin suojelemaan nyrkiniskuista johtuvia vaurioita, sanoo tutkija David Carrier.

Nykyään kasvojen alueiden vammoja pystytään hoitamaan melko hyvin. Miljoonia vuosia sitten tappeluista saadut ruhjeet saattoivat kuitenkin olla kohtalokkaita. Niiden seurauksena esimerkiksi ruoan pureskeleminen saattoi käydä mahdottomaksi, jolloin esi-isiä varmasti myös kuoli nälkään.

Tutkijat perehtyivät Australopithecusten eli varhaisten hominidien evoluutioon. Ymmärrettyään aiempaa paremmin heidän anatomiaansa, tutkijat pystyivät veikkaamaan, miksi kasvomme näyttävät nykyisenlaisilta. Näin ollen esi-isiemme käsirysyillä on ollut merkittävä vaikutus siinä, mitä peilistä näemme.

Uutisoimme aiemmin 3600 vuotta vanhasta juustosta, jota löytyi muumioiden päältä. Pääset juttuun täältä.

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat