Lähempänä ihmistä kuin uskommekaan: Simpanssit kehittivät oman muoti-ilmiön

30.06.2014 18:20 - Katariina Näreaho

Tutkijat ovat havainnet, että myös simpanssien keskuudessa voi syntyä "pukeutumistrendejä", joista tulee varsin suosittuja.

Me ihmiset emme ole yksin turhamaisuutemme kanssa sillä myös simpansseilla on havaittu ihmismäisiä käytöstapoja tällä rintamalla. Hiljalleen julkaistun tutkimuksen mukaan Sambiassa asustelevat simpanssit ovat kehittäneet trendin, joka on levinnyt varsinaiseksi muoti-ilmiöksi niiden keskuudessa.

Aivan kuten meillä ihmisillä muodissa ovat punaiset Jacque Cousteau -pipot, Sambiassa simpanssien keskuudessa heinänkorsi korvassa on merkki trendikkyydestä.

Simpanssilaumaa seurannut hollantilaistutkija Edwin van Leeuwen havaitsi, että trendin loi naaras nimeltä Julie. Pian tämän jälkeen lauman 11 muusta jäsenestä seitsemällä nähtiin päivittäin ruohonkorsi sojoittamassa toisesta korvasta. Ja vaikka Julie kuoli, jatkoivat nämä trenditietoiset ihmisapinat korren käyttöä.

Muoti-ilmiö pysyi kuitenkin visusti vain tämän kyseisen lauman keskuudessa. Muilla lähistöllä asustelevilla simpansseilla ei heinänkorsia korvissa nähty kertaakaan.

Kuvan simpanssien korsitrendistä löydät täältä.

Kerroimme aiemmin myös tutkimuksesta, jossa simpanssien ja ihmisten nokkeluutta taktiikkapeleissä vertailtiin. Kuinka lopulta kävi? Lue täältä.

Lähteet: Springer, The Dodo

Kilpailut

Uusimmat