Luontoäiti on ihmeellinen - kukillakin on korvat?

02.07.2014 16:20 - Senni Loikala

Uskoisitko, että kukat voivat kuulla ympärillään olevia ääniä ja reagoida niihin? Luonnon ihmeellisyydestä ollaan nyt saatu uutta tietoa.  

Jälleen on tullut todistettua, että luonto on ihmeellinen. Tutkijat nimittäin saivat selville, että puilla ja muilla elävillä kasveilla on kyky huomata ja reagoida niitä uhkaavien hyönteisten aiheuttamiin ääniin ja värinään.

Kun kasvit "huomaavat" lähistöllä olevan hyönteisen, ottavat ne käyttöönsä suojautumismekanisminsa. Jotkut kukat esimerkiksi muodostavat nestemäistä kemikaalia, joka karkottaa perhosentoukat tiehensä. Selvisi myös, ettei kasveja pysty huijata niin, että ne alkaisivat erehdyksissä suojautumaan.

- Merkittävää tässä on, että kun kasveja altistettiin erilaisille värinöille, joista osa oli pehmeän tuulen aiheuttamaa ja osa erilaisten hyönteisten ääniä ja joissa oli jotakin samaa kuin perhosentoukan ruokailun aikaansaamassa värinässä, eivät kasvit lisänneet kemikaalista puolustautumistaan, kertoo tutkija Rex Cocroft.

Tutkimuksessa kasveja varten luotiin ääniaudio. Tutkijat tekivät kemikaalisen analyysin kasvien reagoinneista siinä oleville äänille ja niihin liitetyille väristyksille.

Vieläkään ei voida sanoa, että kasveilla olisi korvat - paitsi kenties pienenpienet, jotka sieppaavat vain hyönteisten aikaansaamat äänet.

Uutisoimme aiemmin Australian rannalle huuhtoutuneesta mysteerieläimestä. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat