Suomalaisen perheenäidin viestit Nepalin tuhoalueilta koskettavat: "Mahdoton saada unta"

30.04.2015 14:15 - Heli Thoren

Viime lauantaina hurja, tuhansia kuolonuhreja vaatinut maanjäristys sekoitti Nepalissa asuvien elämän. Terhi Rautavaara on koskettanut suomalaisia ystäviään päivityksillään sosiaalisessa mediassa.

Viime lauantaina, 25.4. maa järisi Nepalissa voimakkaasti. Maanjäristyksen keskus oli 80 kilometrin päässä Kathmandusta - ja etenkin sen lähialueilla tuhot ovat olleet melkoiset. Katastrofi on jo tähän mennessä vaatinut yli 6000 kuolonuhria. Liki kolme miljoonaa ihmistä on joutunut yöpymään muualla kuin kotonaan sortuneiden kotien vuoksi tai jälkijäristysten pelossa.

Yksi uudessa elämäntilanteessa selviytyvä perhe on suomalainen Rautavaaran perhe. Perheen Terhi-äidin päivitykset sosiaalisessa mediassa ovat kirvoittaneet liikuttavuudellaan kyyneleitä suomalaisissa ystävissä. Terhin suostumuksella hänen koskettavia tekstejään pääsevät lukemaan myös Voicen lukijat.

25.4. järistyspäivänä Terhi päivitti ensin näin:

"Jälkijäristykset jatkuvat. Sähköt toimivat ja puhelinverkko on pystyssä. Talot ympärillä pystyssä, tosin naapurilta puuttuu seinä. Leiri talomme pihassa pystyssä. Jälkijäristysten jne. varalta yövymme teltassa. Retkikeittiö ja emergency food käytössä. Talo näyttää olevan kunnossa, mutta Iittalat ja Arabiat ovat sirpaleina. Lattia on tahmea hajonneista viinipulloista ja haju sen mukainen. Päässä keinuu kuin olisi laivalla. Lapsilla on tylsää kun pitää pysytellä paikallaan. Väsymys on yllättävän iso. Kuulemme vain huhuja romahtaneista alueista ja horisontissa on tapahtunut muutoksia. Te tiedätte siellä enemmän. Pimeä on laskeutunut, huomenna on uusi päivä. Me selviämme kyllä."

Myöhemmin samana päivänä hän kirjoitti Facebook-seinälleen:

"Mahdoton saada unta. Maa tärisee aika ajoin, ja hälytin ujeltaa jälkijunassa. Katukoirat ovat vauhkoina. Villit huhut kertoivat eläintarhasta (kilometrin päässä) karanneen kolme tiikeriä. Silti makaan mielummin teltassa kuin korkeassa talossa tavaroiden keskellä. Tiedätkö, päivitin varastoamme viimeksi eilen muun muassa tuulettamalla teltat kuin ennakoiden tulevaa. Onneksi vahingot laaksossa toistaiseksi PALJON ennakkoon pelättyä pienemmät. Miten mahtaa olla muun maan laita?"

Seuraavana päivänä kahden lapsen äiti päivittää näin:

"Tiedättekö, on tämä kyllä aika ahdistavaa. Nyt voimme vain odottaa iskeekö vielä iso jälkijäristys. Jokaisen kohdalla mietimme kuinka isoksi se yltyykään. Pieniä tutinoita on paljon. Seuraamme heiluntaa myös viereisen työmaan rautatangoista ja heittäydymme toisinaan maahan. Viime yönä ei tullut nukuttua silmäystäkään. Ylösnousu oli viideltä massiivisen jyräyksen jälkeen. Ihan tällaista synttäriherätystä en miehelleni suunnitellut. Antti tukevasti töissä arkiviikon WASH in emergencies koulutuksen tukevoittamana (miten ajoitus sattuikaan, maassa juuri nyt reilu tusina koulutukseen osallistunutta asiantuntijaa eri maista). Minä yksin lasten kanssa."

Terhi on laittanut Facebookiin myös kuvia järistyksen tuhoista. Kymmenet Suomesta tuodut Iittalan astiat menivät rikki, perheen väliaikainen kylpyhuone pystytettiin puutarhaan. Näkösuoja kyhättiin värikkäistä kankaista.

Ystävien tuki antaa voimaa

Terhin Facebookiin virtasi yhteydenottoja läheisiltä ja ystäviltä. Ne ovat tuoneet lämpöä ja toivoa perheelle.

"Kiitos rakkaat ystävät ihanista sanoistanne ja voimahaleistanne. Ette tiedäkään kuinka tarpeeseen ne eilen tulivat. Luimme niitä yhdessä lasten kanssa ja lauloimme muutaman laulun."

Terhi kirjoittaa myös blogia. Sitä pääset pääset lukemaan täällä.


Haluatko auttaa Nepalissa asuvia ihmisiä?

Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)

Rahat menevät Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon

Kilpailut

Uusimmat