Kouluruoat, jotka kaikki muistavat aina ja ikuisesti

15.09.2015 15:45 - Reetta Haverinen

Nämä ruoat herättävät kaikissa muistoja – hyviä tai huonoja.

Monet muistavat kouluajoilta välituntien pihaleikit, luokkaretket sekä kevät- ja joulujuhlat. Varmaa on myös se, että muistot koulujen ruokaloista ja keittäjien kokkailuista ovat painuneet syvälle monien suomalaisten mielensopukoihin.

Muistat ehkä itsekin elävästi ruokasalin tasaisen hälinän ja kanaviillokin tuoksun, vaikka peruskouluajoista olisi ehtinyt vierähtää jo vuosi jos toinenkin. Keräsimme listan muutamista ruoista, jotka ovat takuulla tuttuja suurimmalle osalle suomalaisista. Seuraavat sanat saattavat herättää ehkä sinussakin muistoja:

1. Mannapuuro ja mehukeitto

Tämä ruoka on yksinkertaisuudessaan monen suomalaisen suosikki. Mannapuuro on lohturuokaa parhaimmillaan.

2. Kanaviillokki

Kanaviillokki on monien koululaisten lempiruoka. Keltainen kanakastike on parhaimmillaan tuoreen riisin ja mustaherukkahillonokareen kanssa.

3. Perunavelli

Perunavelli on aina jakanut koululaiset kahteen leiriin: jotkut vihaavat, toiset rakastavat. Monissa kouluissa perunavellipäivinä tarjotaan myös lihapiirakoita - se jos mikä on varsinkin poikien ja miesopettajien mieleen. 

4. Jälkiruokakiisseli

Silloin tällöin koulussa tarjotaan myös jälkiruokaa, joka tarkoittaa usein marja-, suklaa- tai maitokiisseliä. Joskus, kun kiisselinsuurustaminen menee koulunkeittäjältä hieman vikaan, tulee kiisselistä epämääräistä kokkaresoppaa. Siitäkin huolimatta jälkkäri on aina jälkkäri ja se piristää kummasti harmaata arkipäivää.

5. Näkkileipä

Perusnäkkileipä ja voinokare tuovat lähtemättömästi mieleen kouluajat. Näkkileipälounas tuli ehkä joskus sinullekin tutuksi, kun ruokalan lounasruoka ei sattunut miellyttämään.

6. Keitetyt perunat

Keitettyjä perunoita, tai niin sanottuja kumiperunoita, tarjotaan koulussa niin jauheliha-kuin makkarakastikkeenkin kanssa. Monille aikuisille on jäänyt huonoja muistoja koulujen valmiiksi kuorituista perunoista, mutta siitäkin huolimatta kukaan ei voi väittää, eivätkö ne silti välillä maistuneet herkullisilta varsinkin, kun nälkä kurni vatsassa.

7. Kaalilaatikko

Kaalilaatikko jakaa niin lasten kuin aikuistenkin mielipiteet kahtia. Ne, joille kyseinen ruoka maistuu, eivät kuitenkaan tiedä mitään parempaa kuin höyryävä annos kaalilaatikkoa, jota koristaa iso puolukkahillonokare.

8. Porkkanaraaste

Porkkanaraastetta tarjotaan lähes joka koulussa ympäri Suomea. Joskus raastetta ryhditetään säilykeananasviipaleilla, puolukoilla tai rusinoilla. Raikasta ja värikästä salaatti ainakin on, vaikka monet eivät sitä mielellään lautaselleen lappaakaan.

9. Hernekeitto

Hernekeittopäivä tietää monissa kouluissa myös pannukakkupäivää. Siten, vaikka hernekeitto ei satu miellyttämään, monet koululaiset saavat onneksi täytettä vatsaansa pannukakun muodossa.

10. Jauhelihamakaronilaatikko

Vaikka makaronilaatikko on monien suomalaisten suosikkiruoka, ei koulun versio kyseisestä klassikkoruoasta saa kaikkien koululaisten suupieliä hymyyn. Kuitenkin runsaalla ketsuppikerroksella laatikko kuin laatikko taittaa nälältä selän.

Joissain kouluissa keittäjät kuitenkin tietävät, kuinka loihtia onnistunut vuoallinen makaroni-jauhelihaherkkua. Näissä ruokaloissa koululaiset, varsinkin pojat, kilpailevat siitä, kenen lautaselle mahtuu suurin makaronilaatikkokeko.

Lue myös: 10 suosikkisarjaa, jotka aikoinaan naulitsivat monet suomalaiset televisioiden ääreen - muistatko?

Kilpailut

Uusimmat