Lastenohjelmat, joita kukaan ei voi unohtaa - katso nostalgiset pätkät

26.09.2015 11:15 - Reetta Haverinen

Vieläkö muistat Vili Vilperin, Alfredin ja Pelle-Hermannin?

Monet muistavat lapsuudestaan huolettomat kesäpäivät, pihaleikit ja kerhojen askarteluhetket. Myös menneiden vuosien lastenohjelmat ovat taatusti jättäneet jälkensä monien suomalaisten mielen sopukoihin, sillä lauantaiaamuisin ja arki-iltaisin monet tapasivat naulita takamuksensa tv-ruudun ääreen. 

Muun muassa seuraavat sarjat ovat viihdyttäneet aikoinaan monia tuhansia suomalaislapsia. Ehkä seuraavat sarjat herättävät sinussakin nostalgisia tunteita?

Vili-Vilperi

Vili-koala seikkaili tässä suositussa lastenohjelmassa yhdessä ystäviensä Nanni-koalan, Marsa-hiiren, Väpä-vesinokkaeläimen ja Potso-kengurun kanssa. Tämän vekkulin piirretyn parissa viihtyivät aikuisetkin.


Alfred J.Kwak

Tämän pikkuankan elämän alkutaival oli varsin traaginen: Alfred menetti perheensä ja jäi orvoksi jo sarjan ensimmäisessä jaksossa. Onneksi sympaattinen Mauri-myyrä adoptoi orvon ankanpojan. Yhdessä tämä kaksikko joutui melkoisiin seikkailuihin.


Sirkuspelle-Hermanni

TV2:lla Pikku Kakkosen yhteydessä esitetty lastenohjelma kertoi sympaattisen Pelle Hermannin elämästä Sirkus Hepokatissa. Monet Pelle Hermanni -fanit muistavat taatusti myös Äitiliinin, ennustajaneiti Sylvian sekä nauravan karttakepin Kepakon. Pellen roolissa nähtiin Veijo Pasanen.


Myyrä

Tämä tšekkiläinen piirrosanimaatio jaksaa edelleen viihdyttää lapsia ympäri maailman. Sarjan eläimet eivät puhu, joten sen vuoksi piirretty onkin noussut kansainväliseen suosioon, koska tekstityksiä tai dubbauksia ei tarvita. Hyväntahtoisen myyrän seikkailuista on tehty myös kuvakirjoja ja muita oheistuotteita.


Pingu

Pingu-pingviiniä ei voinut kukaan olla rakastamatta. Lyhyissä jaksoissa vaha-animaatiohahmo seikkaili jäätiköllä ja sai itsensä välillä pahastikin kiipeliin.


Muumit

Muumilaakson tarinat jaksavat edelleen viihdyttää ja jaksoista nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin. Tove Janssonin luomat sympaattiset hahmot ovat tulleet taatusti tutuiksi kaikille suomalaisille.


Richard Scarryn touhukas maailma

Kanadalainen lastenohjelma naulitsi monet lapset TV2:en ääreen arki-iltaisin. Mato Matalan ja Hessu-kissan sekä monien muiden sarjan hahmojen elämästä kertova ohjelma hurmasi varsinkin opettavaisilla tarinoillaan ja tarttuvilla lauluillaan.


Kylli-täti

Herttainen Kylli Koski tuli Yleisradion lastenohjelmissa tutuksi taitavana Kylli-tätinä. Taiteellisesti lahjakas täti kertoi ohjelmissaan satuja ja maalasi samalla vesivärein kuvia paperille kertomansa tarinan juonta mukaillen.


Peukaloisen retket

Nils Holgerssonin seikkailuista villihanhien kanssa kertovan piirrossarjan muistavat monet suomalaislapset. Martti-hanhen kanssa peukalon mittaiseksi muuttunut poika joutui jännittäviin seikkailuihin.


Prätkähiiret

1990-luvun suosittu lastensarja oli varsinkin monien poikien lempiohjelma. Vinskin, Moton ja Turbon elämästä ei menoa ja meininkiä puuttunut. Hiirten pahimmat viholliset olivat Lalli Leipäjuusto, Rasvanahka ja Professori Nuikki.


Turtlesit

Ne, jotka pitivät Prätkähiiristä, viihtyivät taatusti myös Turtles-sarjan parissa. Leonardon, Donatellon, Rafaellon ja Michelangelon seikkailuista on tehty monia erilaisia versioita. Muun muassa vuonna 2014 turtleseista tehtiin täysin uudenlainen toimintaelokuva, jossa näyttelevät muun muassa Hollywood-kaunotar Megan Fox ja Jackass-tähti Johnny Knoxville.


Kaukametsän pakolaiset

Kaukametsä-nimisestä metsästä ihmisiä pakoon lähtevä eläinjoukko joutuu kokemaan monia vaaroja etsiessään uutta rauhallista asuinseutua. Sarjaa esitettiin aikoinaan TV2:lla.


Rölli

Allu Tuppuraisen luoma ja esittämä hahmo on ehkä suomalaisten lastenohjelmien valloittavin hahmo kautta aikojen. Omassa mökissään metsän keskellä asustelevan Röllin seikkailuista on tehty myös elokuvia. 



Lue myös: 10 suosikkisarjaa, jotka aikoinaan naulitsivat monet suomalaiset televisioiden ääreen - muistatko?

Kilpailut

Uusimmat