Kuva: Aop

Karu tieto Ikean kuvaston sisustuskuvista - jopa 75% ei ole totta

09.05.2016 17:30 - Tarja Vilén

Suuri osa Ikean mainoskuvista on todellisuudessa luotu tietokoneella.

Monille saattaa tulla yllätyksenä se, että Ikean katalogikuvat upeista keittiökokonaisuuksista ja kauniista olohuoneista eivät olekaan totta.

Elle Decorin mukaan 75 prosenttia Ikean sisustuskuvista on koottu yhteen tietokoneella. Monet sisustuskuvissa nähdyistä huoneista eivät siis koskaan olleet oikeasti olemassa, vaan ne on rakennettu kuvamuokkauksen avulla.

(kuva: Aop)


Todellisuudessa Ikea ei siis rakenna upeita sisustustiloja ja ota niistä kuvia, vaan kuvat luodaan digitaalisesti.

- Kaikista kalleinta ja monimutkaisinta on rakentaa keittiö ja kuvata se, kommentoi Ikean IT-johtaja Martin Enthed CG Society -sivustolla.

Ikea perustelee kuvakäsittelyä sillä, että kuvien rakentaminen digitaalisesti rasittaa vähemmän ympäristöä ja säästää aikaa. Lisäksi yhtiö muokkaa kuvia sen mukaan, minkä maan katalogi on kyseessä.

- Keittiö Amerikassa näyttää hyvin erilaiselta kuin esimerkiksi Saksassa tai Japanissa.

Kuvahuijaus ei ole täysin uusi asia, sillä jo vuonna 2013 kuvista 25 prosenttia oli digitaalisesti rakennettu. Tuon jälkeen kuvamuokattujen kuvien määrä on kasvanut kolminkertaiseksi.

- Se on kekseliäs tapa säästää rahaa, kommentoi asiaa Ikean valokuvaaja Anneli Sjogren The Wall Street Journalille vuonna 2012.

Lue myös: Ikea alkaa myydä käytettyjä huonekaluja


Lähteet: Huffington Post, Elle Decor, Good Housekeeping, CG Society


Kilpailut

Uusimmat