Kuva: Fotolia

Miten tehdä arjesta onnellisempaa? Lue, mitä kaikkea lapset voivat meille opettaa

14.07.2016 14:45 - Tiina Svensk

Onnellisuudesta voi oppia jatkuvasti lisää, ja opettajat saattavat löytyä lähempää kuin uskotkaan.

Kukapa elämässään ei haluaisi olla onnellinen. Ihmiset etsivät jatkuvasti keinoja, joilla he saavuttaisivat onnellisuuden: elämäntaitovalmentajat, hyvät elämäntavat ja inspiroivat tilapäivitykset kannustavat meitä jatkuvasti kohti onnellisempaa arkea.

Mindbodygreen -sivustolla kirjoitetaan myös onnellisuudesta ja sen oppimisesta. Opettajaksi ei tarvitse kuitenkaan välttämättä etsiä life coachia tai tietäjää - asiantuntija saattaa löytyä lähempää kuin uskotkaan, nimittäin perheestä tai suvustasi.

Lue, mitä kaikkea voit oppia onnellisuudesta lapsilta:

Ilo löytyy hetkistä

Lapsia ei tarvitse seurata kuin hetki, ja voi huomata, kuinka läsnä he ovat jokaisessa hetkessä. Lapset eivät murehdi tulevasta tai pohdi menneitä tapahtumia, vaan heillä on kyky nähdä hyvät puolet jokaisessa hetkessä.

Jos et ole mindfulness-harjoitusten ystävä, vietä aikaa pienokaisten kanssa. Heidän kyky iloita hetkestä on varmasti tarpeeksi hyvä harjoitus kenelle tahansa.

Älä yritä olla onnellinen

Sosiaalinen media luo kiillotetun kuvan todellisuudesta, missä kukaan ei kuitenkaan oikeasti elä: vaikka tiedämme, että kenenkään arki ei todellisuudessa näytä samalta kuin Instagram-filterin läpi katsottuna, yritämme kovasti tavoitella jatkuvasti onnellisuutta.

Silloin oppia kannattaa ottaa jälleen lapsilta. He ilmaisevat tunteitaan rehellisesti ja häpeilemättä, olivatpa ne sitten onnea, iloa, surua tai kiukkua. Lapset eivät patoa tunteita sisälleen, vaan uskaltavat ilmaista niitä avoimesti.

Anteeksiantamisen tulisi olla helppoa

Lapset antavat anteeksi nopeasti ja helposti: he eivät jää kantamaan kaunaa tai anna ongelmien jäädä hautumaan heidän mieleensä. Jos jokin ei miellytä heitä, he ilmaisevat ajatuksensa takuuvarmasti joko sanallisesti tai käytöksellään - hyvässä ja pahassa.

Huolimatta heidän välittömistä reaktioistaan, lapset päästävät tilanteesta pian irti. Ikävät hetket eivät jää vaivaamaan lapsia samalla tapaa kuin aikuisia.

Löydä oma juttusi

Elämänlaatu paranee heti, kun löydät asian, johon voit uppoutua tuntikausiksi. Olemme varmasti kaikki nähneet hetkiä, joissa lapset ovat niin keskittyneitä tekemiseensä, etteivät he huomioi ympäristöään lainkaan. Samanlainen flow-tila on mahdollista saavuttaa myös aikuisena.

Kyky uppotua hetkeen lisää onnellisuutta merkittävästi. Etsi siis rohkeasti oma juttusi, ja hullaannu siitä.

Luota kosketukseen

Olipa kyse sitten riidasta, pahasta mielestä tai muusta harmituksesta, halaus kohottaa mieltä varmasti. Kosketus on mitä tehokkain keino osoittaa kiintymystä, ja toisen halaaminen nostaa myös omaa mielialaa.

Tee halauksesta päivittäinen tapa, ja huomaat elämänlaatusi paranevan hetkessä. Kun annat itsestäsi enemmän läheisillesi, saat todennäköisesti myös paljon takaisin.

Empatia on aina tervetullutta

Empatia tarkoittaa kykyämme ymmärtää toisen tunteita ja tarpeita - ja samaistua niihin, vaikka emme itse samoja asioita kokisikaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset ovat luonnostaan empaattisia. Valitettavasti empatiankyky saattaa hävitä kasvaessamme, vaikka se onkin meille valtava voimavara.

Myös empatian näyttämistä saatetaan pitää heikkoutena, vaikka totuus on todellisuudessa täysin päinvastainen. Kun ymmärrät läheisiäsi ja osoitat sen heille, muodostat heidän kanssaan syvemmän ja merkityksellisemmän suhteen.

Lue myös: Esitä itsellesi viisi kysymystä - olet heti lähempänä onnellisuutta

Lähde: Mindbodygreen

Kilpailut

Uusimmat