Kuva: Fotolia

Suomalainen pihasuunnittelija kertoo: Tämän hetken trendinä ovat paljut ja ulkoporealtaat

01.08.2016 17:45 - Emmi Moilanen

Pihasuunnittelija Niina Niinistön mukaan suomalaiset uskaltavat myöntää oman osaamattomuutensa puutarhanhoidon suhteen, jolloin asiantuntija pyydetään apuun.

Seinäjoen asuntomessualueelle viisi pihaa suunnitellut Ellenin pihat ja puutarhat -yrityksen pihasuunnittelija Niina Niinistö kertoo Radio Novan Marianne Tuominiemelle, että uusissa pihakohteissa näkyy tällä hetkellä erityisesti paljujen ja ulkoporealtaiden trendikkyys.

- Varsinkin uusiin pihakohteisiin niille tehdään varaus joko pihan puolelle tai terassille. Sitten tehdään pihasuunnitelma sen mukaan, että myös näkösuojat huomioidaan kyseisellä alueella, Niinistö kertoo.

Useita syitä kutsua suunnittelija paikalle

Pihasuunnittelija suunnittelee piha-alueen asiakkaan lähtökohtien ja toiveiden mukaisesti. Suunnittelijan voi kutsua paikalle useasta eri syystä. Niinistö mainitsee yleisimpiä motiiveja olevan rakenteilla oleva uudiskohde tai esimerkiksi tilanne, että talossa on asuttu jo pitkään, mutta piha ei ole vieläkään juuri sitä, mitä asukas toivoisi.

- Ääriesimerkkinä voisi mainita omakotitalon, jossa on jo niin vanha piha, että kasvit ovat päässeet rehottamaan liian suuriksi ja siihen halutaan muutosta. Tässä kohdassa on ihan hyvä pyytää apua, koska voi olla itse vaikea nähdä, miten pihaa voisi enää lähteä muuttamaan, Niinistö kertoo.

- Ihmisten tilanteet ja tarpeet pihan suhteen muuttuvat. Voi olla esimerkiksi rakennuksia tai tenavien alueita, joista haluaa päästä eroon, kun lapset lentävät pesästä. Samalla tavalla kuin sisustusta, pihaakin voidaan sitten jossain kohtaa lähteä muuttamaan toisen tyyppiseksi, hän jatkaa.

Hoidollinen vaativuus käy ilmi jo suunnitellessa

Pihaprojektin alussa Niinistö kertoo toimittavansa asiakkailleen etukäteen lomakkeen, johon he saavat kirjata ylös toiveitaan siitä, mitä pihaan halutaan ja millaisiin toimintoihin sekä kulkureitteihin aluetta tullaan käyttämään.

Niinistö kertoo kirjaavansa asiakkaan lopulliseen pihasuunnitelmaan myös toteutukseen ja pihan huoltoon liittyvät tärkeimmät vinkit, kuten esimerkiksi tietoa pihaan istutettujen kasvien talvisuojaamisesta.

- Jo pihan suunnitteluvaiheessa tulee asiakkaalle sanottua, että mikä pihan hoidollinen vaativuus on.

Oma osaamattomuus uskalletaan myöntää

Niinistön mukaan oman osaamattomuuden myöntäminen pihan ja puutarhanhoidon suhteen on tyypillinen "lähestymislauseke" asiakkaan puolelta.

- Sillä tavallaan annetaan itselle lupa pyytää minut paikalle. Näillä leveysasteilla sanotaan ääneen, että itse en osaa ja siksi sinut pyydän, Niinistö toteaa.

Lue myös: Nukutko kyljelläsi? Pieni kikka pelastaa niskasäryltä

Kilpailut

Uusimmat