Kuva: Fotolia

Onko lapsesi nirso? Syy löytyy todennäköisesti sinun ruokailutottumuksistasi

15.08.2016 23:45 - Tiina Svensk

Lapset oppivat ruuasta ja aterioinnista muita ihmisiä seuraamalla huomattavan paljon.

Uusiin makuelämyksiin ja ruokiin tottuminen nuorella iällä on tärkeää, mutta joskus perheen pienimpien valikoiva maku saattaa aiheuttaa päänvaivaa vanhemmille. Vaikka omaa lasta on yrittänyt totuttaa uusiin makuihin, hän ei välttämättä pidä uusista ruuista. UC Santa Barbaran psykologit kertovat Daily Mailille, että syy löytyy lähes poikkeuksetta lapsen sijaan vahemmista.

Syöminen on sosiaalinen aktiviteetti

Tutkijat halusivat selvittää, mikä vaikuttaa lapsen ruokailutottumuksiin kaikista eniten.

- Syöminen on hyvin sosiaalinen aktiviteetti. Myös ihmiset, joiden seurassa syömme, vaikuttavat ruokailutottumuksiimme, tutkimusta johtanut lääkäri Zoe Liberman kertoo.

Tutkimuksessa selvisi, että pienet lapset ovat alttiimpia sosiaalisen ympäristön vaikutuksille kuin aiemmin on luultu. Tutkimuksen mukaan lapset luovat positiivisia muistoja aina, kun he ovat saaneet miellyttävän kokemuksen syödessään hauskan ja mukavan ihmisen parissa.

Pienet kokemukset muodostavat hiljalleen lapsen makupaletin, ja vaikuttavat siten koko loppuelämän ruokailutottumuksiin.

Lapset oppivat vanhemmiltaan

Tutkijoiden mukaan lapset katsovat paljon sitä, miten henkilöt reagoivat uuteen ruokaan sitä syödessään.

- Kun lapset näkevät jonkun syövän ruokaa, he käyttävät henkilön reaktiota ateriaan hyväkseen. Siten he oppivat ruuasta ja siitä, onko se syötävää, tutkijat valottavat. 

Sen vuoksi vanhempien reaktiot ja käyttäytyminen ruokailutilanteissa ovat erityisen tärkeitä lapsen ruokailutottumusten muodostamisessa: he kun viettävät eniten aikaa vanhempiensa kanssa, ja ruokailut tapahtuvat pääasiassa heidän kanssaan. Aikuisen rento ja positiivinen suhtautuminen ruokaan mahdollistaa myös terveen suhtautumisen ateriointiin myös lapselle.

Lue myös: Suomalainen lapsiperhe aikoo kiertää maailman ympäri! "Purjeveneestä tulee kotimme"

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat