Kuva: Fotolia

Annatko koiran nuolla kasvojasi? Suostu tähän vain, jos vastaat kyllä neljään kysymykseen

08.11.2016 15:45 - Senni Loikala

Lemmikin hellyttäviltä tuntuvat märät pusut sisältävät monia riskejä, joista et välttämättä ole tiennyt.

Koiran märät pusut kasvoihin voivat tuntua omistajasta hellyttäviltä huomionosoituksilta. Arvostettu amerikkalainen The New York Times -sanomalehti uutisoi, että hauvan antamissa pusuissa voi kuitenkin olla yllättävän paljon erilaisia riskejä.

Jutun lopussa on neljä kysymystä, joihin vastaamalla pystyt selvittämään, kuinka turvallista sinun on vastaanottaa suukkoja hauvaltasi.

"Pahimmillaan ruoansulatuskanavan sairauksia" 

Koirien sylki sisältää proteiineja, jotka voivat auttaa puhdistamaan ja parantamaan hännänheiluttajan saamia haavoja. Lemmikin sylki voi kuitenkin vaikuttaa eri tavalla, kun ihminen on sen kanssa kontaktissa.

On olemassa muutamia eliöitä, joita löytyy lähinnä vain koirilta. Ihmisen kehon ei ole tarkoitettu ottavan tai taistelevan niitä vastaan”, amerikkalaisen yliopiston apulaisprofessori Neilanjan Nandi avaa.

Lisäksi hän muistuttaa, että monien eläinten suut sisältävät valtavan määrän bakteereita, viruksia ja hiivaa. Näin saattaa olla myös oman lemmikkikoirasi laita.

Osa koiran syljessä olevista bakteereista ovat sellaisia, jotka voivat tarttua ihmiseen. Lääkäri Leni K. Kaplanin mukaan ne voivat pahimmillaan johtaa vakaviin ruoansulatuskanavan sairauksiin.

Nenä, suu ja silmät riskialtteinta aluetta 

Merkitystä on myös sillä, mihin kohtaan ihmisen vartaloa koira moiskauttaa märän suukon.

Koiran sylki ja suussa olevat mahdolliset taudinaiheuttajat kulkeutuvat ihmiseen helpoiten nenän, suun ja silmien kautta. Vaikka näitä kautta kulkeutuvat sairaudet ovat harvinaisia, on parasta välttää sitä, että koira nuolisi näihin kohtiin kasvoja”, Kaplan väittää.

Riskit terveyshaittoihin ovat kuitenkin todella pienet, jos koiran suukko osuu ehjään ihoon. Näin ollen voidaan katsoa, että terveysriskit ovat erityisen pienet, jos koira suukottaa kättäsi ja peset kätesi tämän jälkeen.

Muista, että koirat nuuhkivat toistensa peräaukkoja 

Hännänheiluttajat altistuvat monenlaisille epäpuhtauksille ja bakteereille kävelylenkkien aikana.

Koirat viettävät puolet elämästään tutkimalla kuononsa kanssa likaisia kadunkulmia ja muiden koirien ulosteita, joten niiden kuonot ovat täynnä bakteereita, viruksia ja kaikenlaisia basilleja”, brittiläinen virusopin professori John Oxford kommentoi.

Nandi puolestaan ottaa esille koirien tavan nuuhkia toistensa peräaukkoja. Tämä altistaa ainakin ulkomailla asustavat hauvat esimerkiksi koukkumadoille ja sukkulamadoille, joista jälkimmäiset aiheuttavat Helsingin Sanomien kesällä julkaistun artikkelin mukaan jopa sokeutta.   

Jos koiran suuhun on kävelylenkin aikana eksynyt ulostetta, niin tästä voisi tarttua ihmiseen suolistoloisia koiran märkien pusujen kautta. Apulaisprofessori Sarah Proctor New Hampshiren yliopistosta painottaa, että tämä on kuitenkin harvinaista.

Ennen pusuja: Ovatko nämä asiat kunnossa?

Kaikki asiantuntijat eivät sano suoraan, ettei koiralta kannattaisi vastaanottaa pusuja. He kuitenkin suosittelevat, että olet varmistunut koiran märkiä suukkoja saadessasi seuraavista asioista:

1) Ovatko lemmikkisi rokotukset kunnossa?

2) Oletko huolehtinut lemmikkisi madottamisesta?

3) Yritätkö pitää koirasi erossa muiden eläinten ulosteista?

4) Pesetkö kätesi säännöllisesti saippuan ja veden kanssa?

Jos vastasit myöntävästi kaikkiin näihin kysymyksiin, on sinun melko turvallista antaa koiran suukottaa sinua!

Lue myös: Mistä koirasi näkee unta? Liikuttava totuus selvitettiin

Lue myös: Katseleeko koirasi sinua syvälle silmiin? Taustalla liikuttava syy

Lue myös: Dominoiko koirasi sinua salaa? Katso, mitä koirasi tekemiset oikeasti tarkoittavat

Lähde: The New York Times

Kilpailut

Uusimmat