Kuva: Fotolia

Ruoka-aineet, joita suomalaisten tulisi suosia enemmän? Ruokakirjailija paljastaa

16.12.2016 12:45 - Reija Saarinen

Ruokakirjailija Olga Temosen mukaan lanttua kannattaa nauttia myös muulloin kuin jouluna.

Suomalaisten ruokapöydässä nähdään etenkin jouluna erilaisia laatikkoruokia. Ne koostuvat niin perunasta, lantusta kuin maksastakin.

Ruokakirjailija OIga Temosen mukaan on ikävää, että etenkin lanttu kuuluu ruoka-aineisiin, jotka saavat arvostusta vain joulun aikaan.

- Lanttu on sellainen, että se kaipaisi todellakin enemmän arvostusta, samoin kuin juuriselleri. Juuriselleriä vihataan isosti, mutta uunissa haudutettuna se on mielettömän hyvää.

Mistä sitten johtuu, että joillakin ruoka-aineilla on suomalaisten keskuudessa hieman huono maine?

- Lanttu ja juuriselleri ovat molemmat vähän haasteellisia tehdä. Ne on myös ehkä osittain pilattu sellaisella koulukeittiömeiningillä. Jos ne aina tulee siitä valmiista vihannessekoituspussista ja on vielä huonosti kypsennetty, niin eivät ne silloin pääse oikeuksiinsa, Temonen toteaa.

"Makukin riittää"

Jos jotkut ruoka-aineet ovat aikuisille haastavia, niin ei ole vaikea ymmärtää sitä, että niiden nauttiminen voi olla lapsillekin vaikeaa. Miten lapsia siis kannattaa tutustuttaa uusiin, erikoisiin makuihin?

- Kannattaa piilottaa muiden ruokien sekaan. Ei kannata tarjota ihan heti yksinään.

- Myös sitkeys kannattaa, vaikka lapsi sanoisikin ei. Siinä vaiheessa, kun aikuinen antaa periksi eikä enää laita niitä ruokia, niin lapsella ei ole enää edes mahdollisuutta kokeilla. Suullisen ei tarvitse olla suuri, vaan sellainen makukin riittää. Me pidetään kiinni siitä, että kaikkea pitää maistaa, ja kun ottaa itse saa määrittää sen miten paljon ruokaa maistaa.

Vinkkejä erilaisiin jouluruokiin löydät myös Olgan joulu -kirjasta.

Lue myös: Ruoka-aineet, joita hyvinvoivilla ihmisillä on aina kaapissaan - kuulutko joukkoon?

Kilpailut

Uusimmat