Kuva: Fotolia

Koiranomistajat muuttavat puhetapaansa lemmikilleen taktisesti - päteekö sinuun?

27.02.2017 19:00 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan ainakin naispuoliset koiranomistajat vaihtelevat puhetapaansa lemmikilleen strategisesti. Tulokset saattavat päteä myös miespuolisiin lemmikinomistajiin.

Olet varmasti kuullut, kuinka tuoreet vanhemmat puhuvat leperrellen vauvalleen. Tuoreen ranskalaisen tutkimuksen mukaan samantyyppinen puhetapa koskee ainakin naispuolisia koiranomistajia silloin, kun he ovat kontaktissa lemmikkinsä kanssa.

Naiset vaihtavat äänensävyään, äänensä korkeutta ja intensiteettiä sen mukaan, miten he toivovat koiransa reagoivan kussakin vuorovaikutustilanteessa, selvisi tutkimuksesta. Lemmikinomistajat muuttavat puhetapaansa tilanteen mukaan, jotta he kommunikoisivat mahdollisimman määrätietoisesti ja strategisesti lemmikkinsä kanssa.  

Tutkimuksessa oli mukana pelkästään naispuolisia koiranomistajia, mutta on mahdollista, että tulokset pätevät myös miehiin. Tätä ei voida kuitenkaan pitää varmana, koska tutkimuksessa ei ollut mukana miespuolisia koiranomistajia.

Tutkimus on julkaistu Animal Cognition -lehdessä ja siitä uutisoi myös Daily Mail.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui 34 naispuolista koiranomistajaa. Heidät laitettiin laboratorio-olosuhteissa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin lemmikkinsä kanssa. Kyseisiä tilanteita olivat hetki ennen lyhyttä erossaoloa koirasta, jälleennäkeminen lemmikin kanssa, leikkiminen hauvan kanssa sekä käskyjen antaminen hännänheiluttajalle.

Tulokset

Lue alta, mitä koiranomistajien vuorovaikutuksesta selvisi kussakin tilanteessa!

Tilanne 1: Koiranomistajat hyvästelevät koiran ennen erossaoloa

Naiset puhuivat lemmikilleen matalalla ja intensiivisellä äänellä ja heidän äänenkorkeutensa vaihteli vain muutaman kerran koko puheen aikana.

Tilanne 2: Koiranomistajat tapaavat koiransa erossaolon jälkeen

Naiset puhuttelivat lemmikkejään useilla eri hellittelynimillä. He sanoivat muutamia sanoja korkealla äänensävyllä ja käyttivät muutamia käskymuotoisia sanoja.

Tilanne 3: Koiranomistajat leikkivät koiran kanssa

Naiset esittivät koirilleen paljon kysymyksiä ja saivat hauvansa huomion kiinnitettyä.

Tilanne 4: Koiranomistajat antavat käskyjä lemmikilleen

Naiset käyttivät puheessaan runsaasti käskymuotoisia sanoja.

Lue myös: Katseleeko koirasi sinua syvälle silmiin? Taustalla liikuttava syy

Lue myös: 9 asiaa, jotka tekevät koirasi onnettomaksi - lue ja vältä

Lue myös: Miksi koira kallistelee päätään puolelta toiselle? Tiede selvitti

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat