Kuva: AOP

"Tytöt, leikitte väärin!"

03.05.2017 15:25 - Mikko Räsänen

Vantaalla järjestettiin keppihevosten SM-kilpailut. Voice.fi:n toimituspäällikkö Mikko Räsänen ihmettelee, miksi se sai niin monet aikuiset tuohtumaan.

Viime viikolla monisatapäinen yleisö kokoontui Vantaalle seuraamaan keppihevosten SM-kilpailuja. Kilpailuissa ratsastajat kilpailivat niin este- kuin kouluratsastuksessa ratsuinaan perinteiset keppihevoset. Tapahtumassa kuvattujen videoiden perusteella niin kilpailijoilla kuin katsojilla oli hauskaa.

Hauskuus kuitenkin loppui, kun siirryin lukemaan, mitä kilpailusta kirjoitettiin sosiaalisessa mediassa. Monien kommentit olivat todella tylyjä:

"V***u miten turha harrastus!"

"Mitä hyötyä tuosta on lasten kehitykselle? Niiden aivot surkastuu"

"Kyllä hävettäisi, jos omat muksut olisi tuolla"

"Näiden lasten pitäisi aikanaan maksaa meidän eläkkeet"

Kaikki somesssa näkemäni mielensäpahoittajat olivat aikuisia. Ja miehiä. 

Lajin puuhanainen Alisa Aarniomäki kertoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että keppihevosharrastuksella on feministinen agenda. Kun tänään luin sosiaalisesta mediasta miesten kommentteja keppihevosharrastuksesta, ymmärsin, mitä hän oli tarkoittanut.

Maailmassa on kautta aikain ollut ongelmana se, että miehet asettavat naisille odotuksia ja vaatimuksia, jotka vielä yleensä ovat keskenään ristiriitaisia ja siten mahdottomia. Naisen pitäisi olla huora ja madonna, kotiäiti ja uranainen, langanlaiha ja kurvikas. 

Ja nyt miehet ovat siis naisten roolien lisäksi määrittämässä myös sitä, millaisia leikkejä pikkutytöt saavat leikkiä. 

Kun minä oli pikkupoika, leikimme leikkipyssyillä ja pikkuautoilla. Miten niillä leikkiminen poikkeaa keppihevosella ratsastamisesta? Ja mitä sitten, jos tytöt kisaavat keppihevosilla SM-mitaleista. Samalla tavalla SM-mitaleita on jaettu neppis-leikkiautokisoissa, airsoft- ja paintball -sotapeleissä ja ilmakitaran soitossa. Mutta niitä ei kukaan tuomitse turhiksi tai aivoja surkastuttaviksi ilmeisesti siksi, että ne ovat ns. "poikien" harrastuksia.

Lasten pitää saada leikkiä. Leikkimisen tarpeellisuudesta kertoo sekin, että lasten oikeus leikkiin on kirjattu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Siitä huolimatta lapsuus tuntuu nykyään lyhenevän ja leikit loppuvat yhä nuorempina. Tilalle tulevat tv:t, tabletit, konsolipelit ja kännykät. On jopa sanottu, että monet nykyajan lapsista eivät enää edes osaa leikkiä omatoimisesti.   

Miksiköhän? 

Voisiko leikin inflaation syynä olla vanhemmat, jotka tuomitsevat lastensa leikit tai jopa häpeävät niitä?

Ja kuitenkin maailma olisi taatusti parempi paikka, jos yhä useampi tyttö tai poika vaihtaisi sen Playstation-ohjaimen keppihevoseen tai älypuhelimen neppis-autoon. 

Englantilainen filosofi Herbert Spencer tiivisti asian hyvin:
"Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme - vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen."

Kilpailut

Uusimmat