Kuva: Fotolia

10 syytä hankkia omistusasunto

22.09.2017 14:00 - Katja Nygård - Luettu 14 581 kertaa

Kyselyn*) mukaan asunnon ostamista harkitsevia oli viime kesänä enemmän kuin vuosikausiin. Miksi oman asunnon hankkiminen on kannattavaa?

1. Osan omistusasunnon hankintaan tai peruskorjaukseen otetun lainan koroista voi vähentää verotuksessa, jos asunto on omistajan tai hänen perheensä vakituinen asunto. Vuokraan sisältyvää korkoa ei voi vähentää.

2. Välillä kenen tahansa talous saattaa joutua tiukoille. Asuntovelallisena voit pyytää pankista lyhennysvapaita kuukausia, jolloin kuukausimenosi pienenevät. Kannattaa muistaa, että laina ei tällöin lyhene, ja korot joutuu maksamaan joka tapauksessa.

3. Myymällä asunnon voi onnistua hieman jopa rikastumaan. Myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa, kun asuntoa on omistusaikanaan käyttänyt omana vakituisena kotinaan vähintään kaksi vuotta.

4. Joillekin säästäminen ilman rahojen konkreettista kiinnittämistä on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Asuntolainan lyhentäminen on eräänlaista ”pakkosäästämistä” ja erinomainen tapa kasvattaa omaa varallisuutta.

5. Omistusasunnon saa yleensä remontoida ja sisustaa mieleisekseen, mutta vuokra-asunnon muutostöihin täytyy aina saada vuokranantajan suostumus.

6. Paikkakunnasta ja alueesta riippuen vapaana olevien omistusasuntojen valinnanvara voi vuokra-asuntoihin verrattuna olla huomattava.

7. Asuntojen hinnat heiluvat, mutta omistusasunnoissa suuret arvoromahdukset ovat hyvin harvinaisia. Edellisen kerran näin tapahtui Suomessa 1990-luvun laman aikaan.

8. Jos vaihdat paikkakuntaa ja muutat itse muualle, voit mahdollisuuksien mukaan pitää myös vanhan omistusasuntosi ja laittaa sen vuokralle. Vuokratuloilla asuntolaina lyhenee kuin itsestään.

9. Tuliterään asuntoon voi päästä kiinni kohtuullisen pienelläkin rahasummalla. Valtaosa hinnasta voi olla yhtiölainaa, jota ostaja lyhentää kuukausittain vastikkeen yhteydessä.

10. Vuokraan upottamasi rahat valuvat loppujen lopuksi kankkulan kaivoon, mutta omistusasunto on jonain päivänä sinun ikioma!

*) Lähde: Tilastokeskuksen kuluttajabarometri

Arvostele artikkeli

Uusimmat