Kuva: Fotolia

Vastaisku kaamokselle! Kutsu kaverit kotibileisiin

02.11.2017 12:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Sade vihmoo päin naamaa ja viima hiipii iholle. Kun varmat syksyn merkit ovat läsnä, mikään ei taita pimeyttä yhtä hyvin kuin pienet pirskeet.

Ennen pian alkavaa pikkujoulukautta ehtii vielä hyvin juhlia syksyä. Pahimman pimeyden selättämiseen tarvitaan hyvää ruokaa ja juomaa sekä rentoa seuraa. Kaiva siis esiin kynttilät ja villasukat, laita hyvä keitto porisemaan ja kutsu ystävät koolle.

Ruoka

Syysiltojen lämmin kurpitsakeitto

1 myskikurpitsa

1 sipuli

20 g voita

4 dl vettä

1 tl suolaa

mustapippuria

4 dl maitoa

200 g maustamatonta sulatejuustoa

Valmistusohje:

1. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa.

3. Kuullota kurpitsaa ja sipulia muutama minuutti rasvassa. Lisää vesi, suola ja pippuri. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.

4. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää maito ja sulatejuusto. Kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Halutessasi soseuta uudelleen kuohkeaksi.

5. Ripottele pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Vinkki!

Käytä hyödyksi keittoon käytetyn kurpitsansiemenet. Huuhdo sekä kuivaa siemenet ja paista ne kuivalla pannulla tai pienessä öljytilkassa kauniin värisiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa keiton kanssa tai napostele sellaisenaan.

(kuva: Fotolia)

Paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa

7-8 punajuurta

3 rkl hunajaa

3 rkl oliiviöljyä

tuoretta timjamia tai rosmariinia

rouhittua

mustapippuria

Tarjoiluun:

150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)

0,5 dl pinjansiemeniä

tuoretta pinaattia tai rucolaa

Valmistusohje:

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Paahda pinjansiemenet kuivassa paistinpannussa koko ajan käännellen.

3. Pese ja kuori punajuuret sekä leikkaa lohkoiksi. Laita punajuuret voideltuun vuokaan ja valuta päälle hunaja ja oliiviöljy. Lisää loput mausteet ja sekoita.

4. Paahda punajuuria uunissa noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat al dente.

5. Anna jäähtyä hieman ja lisää päälle vuohenjuustonokareita, paahdettuja pinjansiemeniä ja pinaattia tai rucolaa.

(kuva: Fotolia)

Omenacrumble (gluteeniton)

6-8 kotimaista omenaa

2 tl kanelia

0,5 dl ruokosokeria

50 g voita

2 dl kaurahiutaleita

1 dl mantelilastuja tai -rouhetta

Valmistusohje:

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Huuhtele ja halkaise omenat sekä poista siemenkodat. Paloittele omenat. Voitele uunivuoka ja laita omenat siihen. Ripottele päälle kanelia.

3. Sulata voi ja sokeri paistinpannussa tai teflonkattilassa. Kaada joukkoon kaurahiutaleet ja mantelilastut. Kääntele seosta miedolla lämmöllä, mutta varo polttamasta sitä.

4. Kun rasva ja sokeri ovat imeytyneet kaurahiutaleisiin, kaada seos omenoiden päälle. Paista n. 30-35 min, kunnes omenat ovat pehmenneet.

5. Tarjoa jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

(kuva: Fotolia)

Juoma

Lämmin siiderijuoma

Katso ohje täältä.

(kuva: Fotolia)

Kettukarkkijuoma

4 cl pihlajanmarjasiirappia

4 cl giniä

Kuivaa omenasiideriä (esim. Somersby Apple Blend 2017)

Jäitä

Valmistusohje:

1. Valmista ensin pihlajanmarjasiirappi (ks. ohje alta).

2. Täytä pitkä lasi jäillä. Kaada jäiden päälle ensin gini ja sitten siirappi.

3. Täytä lasi lopuksi omenasiiderillä ja koristele halutessasi pihlajanmarjoilla.

Pihlajanmarjasiirappi

2 dl riivittyjä pihlajanmarjoja

2 dl vettä

1 dl sokeria

Valmistusohje:

1. Keitä marjoja miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät.

2. Survo marjat rikki puunuijalla ja siivilöi siirappi toiseen kattilaan.

3. Keitä halutessasi kasaan vielä muutaman minuutin ajan. Jäähdytä.

(kuva: Fotolia)

Koristelu

Kynttilälyhty

Puhdas lasipurkki

Syksyisiä lehtiä (esim. vaahteran-)

Liimalakkaa (esim. mod podge)

Niini- tai juuttinarua

Valmistusohje:

1. Töpötä liimalakkaa lehden alapinnalle ja paina se kiinni lasipurkin kylkeen.

2. Liimaa seuraava lehti osittain edellisen päälle. Jatka, kunnes koko purkki on päällystetty lehdillä.

3. Anna purkin kuivua. Viimeistele solmimalla purkin suulle juutti- tai niininarua.

Voit katsoa kuvan valmiista lyhdystä täältä.

Valomaljakko

Lasikulho tai korkea lasimaljakko

Käpyjä

Koristevaloketju

Valmistusohje:

Täytä lasikulho kävyillä ja laita koristevaloketju kulkemaan limittäin käpyjen sekaan.

Vinkki!

Halutessasi voit maalata kävyt kokonaan tai osittain kulta- tai hopeamaalilla.

(kuva: Pinterest)

Lehtikulho

Erivärisiä vaahteranlehtiä

Muovikulho

Muovikelmua

Liimalakkaa

Valmistusohje:

1. Vuoraa muovikulhon pohja kauttaaltaan muovikelmulla.

2. Levitä liimalakkaa lehden yläpintaan ja paina se kiinni kulhon ulkopohjaan. Liimaa lehtiä limittäin ja päällekkäin. Varmista, että liimalakkaa tulee sekä lehden ylä- että alapinnalle. Jatka, kunnes koko kulhon pohja on peitossa.

3. Koska lehdet eivät ole täysin sileitä, jotkut kohdat saattavat helposti irrota toisistaan. Jotta valmiiseen kulhoon ei jäisi irrallaan olevia kohtia, paina lehtien päälle kerros muovikelmua ja painele sen avulla lehdet kiinni toisiinsa. Jätä kulho muutamaksi tunniksi kuivumaan. Irrota muovikelmu varovasti ja anna lehtien kuivua täysin kuiviksi.

Voit katsoa kuvan valmiista kulhosta täältä.

Vinkki!

Tee kulho kesällä raparperinlehdistä!

Lähteet: Kivistössä-blogi (kettukarkkijuoma), Pinterest (koristelut)

Lue myös: 10 helppoa vinkkiä juhlapöytään

Lue myös: Tässä ovat kesän viileimmät drinkit! Valitse oma suosikkisi

Lue myös: Nyt vietetään naistenviikkoa! - Järjestä ystävillesi jälkiruokabrunssi

Kilpailut

Uusimmat