Kuva: Fotolia

Vältä stressi! - näin teet helpon joulusiivouksen

15.11.2017 11:00 - Katja Nygård - Luettu 17 324 kertaa

Lähestyvä joulu tarkoittaa monelle koko kodin täydellistä puunaamista lattiasta kattoon. Joulusiivouksen voi kuitenkin hoitaa kevyemmälläkin kaavalla.

1. Vaatteet

Lähes jokainen omistaa turhia vaatekappaleita, joista kannattaa jossain vaiheessa hankkiutua eroon. Jos koko vaatekaapin läpikäymiseen ei kesken joulukiireiden riitä rahkeet, hanki muutama kannellinen muovilaatikko, joihin voit jaotella vaatteet, jotka pursuvat yli vaatekaapista: yhteen laatikkoon urheiluvaatteet, toiseen alusvaateet ja sukkahousut, kolmanteen yöpaidat... Läpinäkyvät laatikot ovat käteviä, koska niiden sisällön näkee helposti. Kannelliset laatikot voi myös pinota päällekkäin, jolloin ne eivät vie paljoa lattiatilaa.

Kausivaatteet, joita käytetään harvemmin (esim. talvitakit tai hellemekot) kannattaa säilöä   vaatehuoneeseen tai varastoon, jotteivat ne veisi turhaa tilaa vaatekaapeista. Vaatteet mahtuvat pieneen tilaan ja säästyvät pölyltä sekä mahdollisilta tuholaishyönteisiltä, kun pakkaat ne pukupusseihin tai tyhjiöpusseihin, joista poistetaan ylimääräinen ilma imurin avulla tai rullaamalla.

2. Tärkeät paperit

Laskujen ja papereiden, joita kukaan ei ehdi käymään läpi, mutta joita ei voi myöskään hävittää, paras paikka on joko pystyssä säilytettävä lomakelokerikko tai kodin kansio, jossa on muovitaskut eri paperikategorioille.

3. Pikkutavarat

Jo pieni määrä irtotavaraa saa asunnon näyttämään sotkuiselta. Pöydillä, hyllyillä ja lattioilla lojuva pikkusälä tekee myös olon helposti levottomaksi ja hankaloittaa pölyjen pyyhkimistä.

Jos asunnossasi on useampi kuin yksi kerros, hanki portaikkoon pari koria, jonne voit kerätä kaikki väärään kerrokseen kulkeutuneet tavarat. Näin sinun ei tarvitse joka kerta kävellä rappusia ylös tai alas yhden tavaran takia, vaan voit viedä kerralla isomman kasan. 

Pienet esineet sujahtavat helposti piiloon kaunisiin koreihin, joita voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Jos pöytätilaa on vähän, hanki koreja, jotka voi ripustaa seinälle. Lajittele tavarat koreihin tuoteryhmittäin ja käy ne joulun jälkeen ajatuksella läpi. Tavarat, joita et enää tarvitse, kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin.

4. Pöly

Joulunakin riittää, kun tekee normaalin tai hieman huolellisemman viikkosiivouksen. Joka kaappia ja laatikkoa ei tarvitse kahlata läpikotaisin vuoden kiireisimpänä ajankohtana, jolloin muutenkin on stressiä.

Hanki levymoppi, jota voi käyttää sekä kuivana että kosteana. Kuiva moppi sitoo pölyn ja roskat, kostealla saa poistettua likatahrat. Tämä nopea ja helppo yhdistelmä korvaa jopa imurin. Teleskooppivarsi yltää pitkälle sellaisiinkin paikkoihin, joihin imurin kanssa on vaikea päästä. Jos lattialle on jäänyt pikkutavaraa, ne eivät myöskään joudu imurin kitaan.

Mikrokuitu- tai magneettipölyhuiskan avulla on helppo siivota pölyt pois vaikeistakin paikoista, kuten television takaa. Pehmeä huiska ei naarmuta arkojakaan pintoja.

5. Kylpyhuone

Jos uunin tai kylpyhuoneen kuuraaminen ei innosta, nykyajan puhdistusaineet puhdistavat lian, rasvan ja kalkkitahrat jopa ilman hankaamista. Pelkkä suihkutus, muutaman minuutin vaikutusaika ja huuhtelu riittävät.

Artikkeliin on haastateltu Helsingin Citycenterin Tokmannin myymäläpäällikkö Birgitta Heittolaa.

Selkeyttämällä tavara- ja vaatepinot kirkastat myös ajatuksesi. (kuva: Fotolia)

Arvostele artikkeli

Uusimmat