Kuva: Fotolia

Lääkäri vastaa: Kannattaako koiran antaa nukkua samassa sängyssä ihmisten kanssa?

28.11.2017 14:45 - Karoliina Kotala

Moni koiranomistaja antaa rakkaan lemmikkinsä nukkua samassa sängyssä. Mutta kuinka järkevää ja turvallista se todella on?

Women’s Health Magazine haastatteli bakteereihin ja viruksiin erikoistunutta lääketieteen asiantuntijaa Jack Gilbertia siitä, kuinka suotavaa omaa koiraa on päästä öiksi sänkyyn nukkumaan. Gilbertin mukaan koiraa ei kannata missään nimessä ottaa sänkyyn, jos perheenjäsenillä on edes lievää allergiaa.

- Immuunipuolustus on ohjelmoitu ylireagoimaan allergeeneihin ja koiran kanssa nukkuessa ihminen hengittää haitallisia partikkeleita koko yön läpi, joka taas todella tekee hallaa keholle ja aiheuttaa tulehdusta, Gilbert kertoo.

Jos allergia ei ole harmina, on hyvä muistaa myös koirista kulkeutuvat bakteerit. Koiran omistaminen lisää bakteerien määrää kotona, mutta kaikki bakteerit eivät ole haitallisia. Tutkimusten mukaan erityyppisille bakteereille altistuminen parantaa vastustuskykyä, joka puolestaan ehkäisee sairastumista ja jopa auttaa pysymään terveellisessä painossa. Gilbert siis näyttää vihreää valoa koiran päästämiselle yöksi sänkyyn.

On kuitenkin hyvä muistaa, että koirat nukkuvat usein melko levottomasti ja voivat siten häiritä omistajiensa unta nukkuessaan samassa sängyssä. Toisaalta moni koiranomistaja kokee lemmikin kanssa nukkumisen jopa parantavan heidän untaan ja unenlaatuaan.

Lue myös: Ethän unohda laittaa koirallesi heijastinta - voi pelastaa koirasi hengen

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat