Kuva: Fotolia

Panosta pikkujouluun! Järjestä ystävillesi illalliskutsut

14.12.2017 18:30 - Katja Nygård - Luettu 7 460 kertaa

Jouluna monet meistä viettävät pyhiä perhepiirissä. Ennen sitä on kuitenkin aika muistaa ystäviä ja kutsua heidät saman pöydän ääreen nauttimaan hyvästä ruuasta ja tunnelmasta.

Alkuruoka

Alkuruuan tarkoitus on herättää ruokahalu, mutta jättää tilaa myös pääruoalle. Alkupaloissa tärkeintä on keskittyä annoksen koon sijaan sen makuun ja ulkonäköön. 

Alkupalaksi sopii hyvin sileä keitto, pieni cocktailpala tai kielen mukanaan vievä tartar.

Lohi-avokadotartar 

4 annosta

150 g graavilohta

1 avokado

1 pieni punasipuli

1/2 ruukkua basilikaa

1 sitruuna

 1 rkl oliiviöljyä

Koristeluun:

ruohosipulia

(mätiä)

Valmistusohje:

1. Pilko lohi, avokado ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika.

2. Sekoita ainekset keskenään. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita se oliiviöljyn kera seokseen.

3. Annostele tartarseos neljään pieneen kuppiin ja painele seos lusikalla tiiviiksi. Leikkaa sitruunasta viipaleet seosten päälle kanneksi. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

4. Ennen tarjoilua poista sitruunaviipaleet ja kumoa kupit lautasille. Koristele ruohosipulilla ja kirjolohen mädillä. Tarjoile paahtoleivän tai saaristolaisleivän kanssa.

Juomasuositus: kuohuviini tai Riesling-valkoviini.

Pääruoka

Pääruoka on useimmiten menun kirkkain kruunu, joten sen huolelliseen suunnitteluun ja valmistukseen kannattaa nähdä hieman vaivaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tarjottavan pitäisi olla monimutkainen.

Hitaasti kypsytetty paahtopaisti

4 hengelle

600 g naudan paahtopaistia

voita

rypsiöljyä

1 tl suolaa

mustapippuria

tuoretta timjamia

Valmistusohje:

1. Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin, noin ½ tuntia ennen paistamista. Kuumenna uuni 125 asteeseen.

2. Ruskista liha molemmin puolin voissa ja rypsiöljyssä paistinpannulla. Aseta liha uuninkestävään astiaan ja mausta se kauttaaltaan suolalla ja pippurilla sekä tuoreella timjamilla.

3. Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.

4. Paista uunin keskitasossa, kunnes paistomittari näyttää:

60 astetta = punainen liha

65 astetta = vaaleanpunainen liha

70 astetta (n. 45-60 min) = kypsä liha

5. Ota liha pois uunista, peitä se foliolla ja anna levätä hetken

6. Tarjoile paisti esimerkiksi valkosipuliperunoiden ja ruusukaali-pekonipaistoksen kanssa.

Juomasuositus: vivahteikas ja kehittynyt punaviini. Oluista runsaasti aromikkuutta sisältävä tumma lager, vahva lager tai ale.

Ruusukaali-pekonipaistos

300 g ruusukaalia

7 siivua pekonia

1 valkosipulin kynsi

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje:

1. Poista ruusukaaleista päällimmäiset lehdet ja kannat. Puolita ruusukaalit ja keitä niitä suolatussa vedessä muutaman minuutin ajan, kunnes ne hieman pehmenevät.

2. Kuutioi tai suikaloi pekoniviipaleet ja paista ne pannulla rapeiksi omassa rasvassaan.

3. Lisää sekaan ruusukaalit ja hienonnettu valkosipulin kynsi. Kääntele seosta hetki pannulla miedolla lämmöllä.

4. Rouhi joukkoon mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Varo kuitenkaan suolaamasta liikaa, sillä pekoni on melko suolaista ja kaalit ovat imeneet itseensä suolaa keitinvedestä.

Makea lopetus

Kaikki eivät välitä makeista jälkiruuista, toisille ne taas ovat onnistuneen illallisen elinehto. Älä anna herkkusuiden joutua pettymään, vaan kruunaa ateria jälkiruualla, joka muistetaan vielä pitkään.

Christmas Rocky Road

2  levyä (200 g) valkoista suklaata

50 g piparkakkuja

1 dl manteleita

1 dl pakastekuivattua mansikkaa

Valmistusohje:

1. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

2. Rouhi piparkakut sekä mantelit ja sekoita ne hieman jäähtyneen suklaan joukkoon. Jätä muutama manteli ja piparkakun pala koristeluun. Lisää joukkoon pakastekuivatut mansikanpalat ja sekoita.

3. Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun kapeaan, suorakaiteenmuotoiseen vuokaan. Ripottele päälle piparkakun paloja ja manteleita. Painele koristeita hieman kiinni suklaaseen.

4. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti. Leikkaa rocky road -levy pieniksi paloiksi.

Juomasuositus: kahvi tai glögi

Arvostele artikkeli

Uusimmat