Kuva: Shutterstock

Varo velkaantumista - 5 merkkiä kertoo, että sinulla on epäterve suhde rahaan

09.06.2018 21:15 - Senja Rapila

Rahankäytön ongelmat voivat johtaa pahimmassa tapauksessa velkaantumiseen.

Voit lukea merkit, jotka paljastavat epäterveen rahankäytön, alapuolelta.

1. Käytät rahaa aina kun olet… (esimerkiksi vihainen, surullinen, iloinen, stressaantunut jne.).

Monet innostuvat shoppailemaan varsinkin silloin, jos he ovat riidelleet kumppaninsa kanssa tai jos päivä on ollut muuten huono. Tai ehkä olet tehnyt hyvän diilin töissä ja haluat palkita itsesi. Shoppailu ei ole silloin tällöin pahitteeksi, mutta jos huomaat itselläsi olevan tietynlaisen mielentilan aiheuttavan holtitonta heräteostelua, voi se olla ongelma.

Siinä vaiheessa, kun tiedostat olotilan joka ajaa sinut aina ostelemaan, on se jo ensiaskel kohti parempaa rahankäyttöä.

2. Elämä ei ole rentoa, koska et voi olla miettimättä raha-asioita.

Vaikka raha-asiat olisivatkin suhteellisen hyvin, voi rahahuolet silti piinata rakaraivossa. Jos huomaat ajattelevasi päivittäin ja hetkittäin rahaa ja siihen liittyviä asioita, voi se kieliä ongelmasta rahakäyttäytymisessäsi.

Jos siis rahasta on tullut onnellisuutesi määre, on aika reagoida. Kun raha itsessään aiheuttaa sinulle enemmän stressiä, voi olla aika kääntyä ammattilaisen puoleen keskustelemaan rahankäytöstäsi. Voit myös jutella ystävällesi, äidillesi tai kumppanillesi asiasta; pääasia on se, että löydät henkilön johon luotat.

Tunteiden jakaminen ei auta lainaasi katoamaan, mutta se voi auttaa purkamaan painolastia ja stressiä mielestäsi.

3. Piilottelet ostoksiasi kumppaniltasi.

Pienet, valkoiset valheet ovat normaali osa parisuhdetta. Mutta kun kyse on rahasta, pienet valheet voivat nopeasti muuttua isommiksi ongelmiksi. Jos piilottelet säännöllisesti ostoksiasi kumppaniltasi, kielii se suuremmasta ongelmasta. Se voi kertoa, että häpeät käytöstäsi, etkä halua kumppanisi tietävän ostoksistasi.

Tässä ensimmäinen askel on kertoa rehellisesti kumppanilleen tilanteesta ja keksiä yhdessä ratkaisu tilanteeseen. Voitte määrittää kulutusrajat ja sitoutua yhdessä päättämään isommista ostoksista yhdessä.

4. Kasaat pöydällesi avaamattomia laskuja.

Tiedät, että laskut odottavat maksamista. Et kuitenkaan avaa niitä, koska tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla menemään niitä maksaessa. Tai ehkä sinulla ei edes ole varaa maksaa kaikkia laskuja, joka aiheuttaa sinulle morkkista.

Ensimmäisenä sinun tulisi myöntää itsellesi, että sinulla on ongelma. Ihmisluonto etsii nautintoa, mutta välttelee kipua. Tässä tapauksessa laskujen kieltäminen auttaa siihen kipuun, mutta se tekee tilanteesta vain entistä pahemman.

Yritä keksiä itsellesi maksusuunnitelma menoillesi. Voit maksaa ensin pienemmät velat pois ja keskittyä sen jälkeen siihen, kuinka saat isommat lainat maksettua. Voit myös ottaa maksuun ensimmäisenä lainat, joilla on isoin korko.

5. Pelkäät, että jäät paitsi jostain tapahtumasta.

Kaverit kutsuvat sinut syömään tai lomailemaan, ja totta kai lähdet mukaan. Pelkäät nimittäin sitä, että jäät paitsi jostain hienosta, jos kieltäydyt kutsusta. Ehkä haluat tulla osaltasi hyväksytyksi johonkin uuteen ystäväporukkaan, mutta rahan kanssa leikkiminen voi ajauttaa sinut velkoihin.

Velkaantumisen sijaan voit tehdä itsellesi säästösuunnitelman; jos laitat joka kuukausi vähintään 20-50 euroa säästöön, voit sen käyttää sosiaalisiin menoihin seuraavassa kuussa.

Lähde: Huffington Post

Lue myös: Tuhlailetko liikaa jopa huomaamattasi? 7 paljastavaa hälytysmerkkiä

Lue myös: Rahaan liittyvät keskustelut, jotka jokaisen pariskunnan tulisi käydä - ethän ole unohtanut?

Kilpailut

Uusimmat