Kuva: Shutterstock

Jos peset paistinpannun tiskikoneessa, toimi näin - vinkit, joiden avulla pidennät pannun käyttöikää

07.02.2019 13:45 - Reija Saarinen

Paistinpannu kestää pidempään, jos sitä huoltaa oikein.

Paistinpannu kuuluu jokaisen kodin vakiovarusteisiin. Silti yksi kysymys on monien huulilla, voiko pinnoitetun paistinpannun pestä tiskikoneessa?

Totuushan on se, että kuten kaikessa, myös paistinpannu kestää pidempään, kun sitä huoltaa oikein. Yleisesti suositaan käsinpesua.

–  Jos pinnoitetut paistinpannut nyt kuitenkin sujahtavat astianpesukoneeseen, niin sen pintaan kannattaa valmistajan ohjeen mukaisesti sipaista tilkka öljyä, Prisman valikoimapäällikkö Rauna Junnila vinkkaa.

Moni miettii paistinpannun käyttöturvallisuutta, jos huomaa pinnoitteesta irtoavan palasia.

– Pienet naarmut pannun pinnassa eivät ole haitallisia, jos pinnoitteen alla oleva alumiini ei tule esiin. Mikäli alumiini tulee esiin, pitäisi se vaihtaa uuteen turvallisen käytön takaamiseksi, Junnila muistuttaa.

Jos siis halut omasta pannustasi mahdollisimman kestävän, huomioi seuraavat seikat:

Jos peset paistinpannun astianpesukoneessa, sipaise pesun jälkeen pintaan tilkka öljyä.  Liuota pinttyneet ruoantähteet vedessä, ja poista ne puulastan, sienen tai harjan avulla. Älä käytä apuna teräsvillaa, kovia esineitä tai hankaavia puhdistusaineita.
Vältä teräviä esineitä ruoan sekoittamisessa. Käytä muovi- tai puulastaa.
Älä koskaan leikkaa mitään pinnoitettua pohjaa vasten.
Älä laita tyhjää pannua levylle kuumentumaan. Lisää pohjalle aina vettä, öljyä tai rasvaa, ennen kuin laitat hellan päälle.
Käytä ruoan kypsennyksessä kohtuullisia lämpötiloja, varo pannun, kasarin tai kattilan ylikuumentamista: ylikuumentaminen saattaa vaurioittaa pinnoitetta ja aiheuttaa värimuutoksia. Jos pinnoitettu astia on uuninkestävä, tarkista mikä on kyseisen astian maksimilämpötila. 
Pinnoitetussa astiassa ei saa säilyttää ruokaa jääkaapissa. Voimakkaasti maustetut tai suolatut ruoat voivat vaurioittaa pinnoitetta, jolloin astian käyttöikä lyhenee.

Lue myös: Raikasta pahan hajuiset kengät helpon niksin avulla - tappaa myös haitallisia bakteereja

Lue myös: Ethän sorru lumitöissä yleiseen virheeseen? Saatat tehdä tietämättä hallaa talosi rakenteille

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat