Kuva: Shutterstock

Lapsen raivokohtaus on vältettävissä? Kokeile suomalaisen asiantuntijan neuvoa

10.03.2019 19:15 - Senni Loikala

Kerro lapselle etukäteen, millaisia seurauksia hänen käytöksellään on hankalissa tilanteissa, suosittelee televisiosta tuttu lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala.

Jälkikasvun raivokohtaukset ovat tuttuja monille vanhemmille. Supernanny Suomi -tosi-tv-sarjassa lapsiperheitä auttava Pia Penttala muistuttaa, että hankalista tilanteista voi selvitä helpommalla, jos vanhempi osaa ennakoida niitä.

- Usein vanhempi tietää etukäteen, miten lapsi käyttäytyy jossain hänelle vaikeassa tilanteessa. Näitä tilanteita on hyvä ennakoida, Penttala sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Lapsen pettymys saattaa purkautua esimerkiksi kaupan karkkihyllyllä, jos tämä ei saa tahtoaan läpi. Penttalan mukaan lapsi ohittaa markettien houkutukset todennäköisemmin, jos hänelle tehdään tehdään selväksi jo ennen kauppareissua, ettei herkkuja osteta.

Penttala antaa esimerkin, mitä vanhempi voisi sanoa karkkeja kaipaavalle lapselle jo ennen kauppaan astumista: ”Muistathan, että jos sinun tekee kaupassa mieli karkkia, se ei tarkoita, että saat huutamalla tahtosi läpi. Siinä tapauksessa otan sinut kainaloon ja voit huutaa siinä eikä se haittaa, mutta emme silti osta karkkia.

Supernanny Suomi -sarja tulee tiistaisin AVA:lta kello 21. (kuva: Emmi Moilanen)

- Ennakoiminen on oikeudenmukaista lapselle. Hänelle on ilmoitettu etukäteen, miten hankalassa tilanteessa toimitaan, Pia Penttala toteaa.

Lapsi voi turhautua kaupan karkkihyllyllä, vaikka vanhempi olisi ennakoinut tilannetta. Tällöin Penttala suosittelee, että vanhempi muistuttaa lasta aiemmin käydystä keskustelusta. Penttalan mukaan lapselle voi sanoa esimerkiksi näin: ”Muistatko, mitä sanoin aiemmin? Voit itse päättää, jatkatko tätä ja otan sinut kainaloon, vai pääsemmekö asian yli.” Parhaassa tapauksessa lapsi hyväksyy, ettei hän pysty vaikuttamaan kauppakorin sisältöön ja rauhoittuu.

Lue myös: Psykiatri suosittelee leikkiaseita lapsille: "Pyydän heitä ampumaan toisiaan, vanhempiaan ja minua"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat