Kuva: Shutterstock

Lapsen raivokohtaus on vältettävissä? Kokeile suomalaisen asiantuntijan neuvoa

10.03.2019 19:15 - Senni Loikala

Lapselle kannattaa kertoa etukäteen, millaisia seurauksia hänen käytöksellään on hankalissa tilanteissa, suosittelee televisiosta tuttu lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala.

Lapsen raivokohtaukset ovat tuttuja vanhemmille. Pettymys saattaa purkautua esimerkiksi kaupan karkkihyllyllä, jos lapsi ei saa tahtoaan läpi. Supernanny Suomi -tositelevisiosarjassa lapsiperheitä auttavan Pia Penttalan mukaan hankalista tilanteista voi selvitä helpommalla, jos vanhempi osaa ennakoida niitä.

- Usein vanhempi tietää etukäteen, miten lapsi käyttäytyy jossain hänelle vaikeassa tilanteessa. Näitä tilanteita on hyvä ennakoida, Penttala sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Pia Penttalan mukaan lapsi selviää karkkihyllyn houkutuksista todennäköisemmin, jos hänelle tehdään tehdään selväksi jo ennen kauppareissua, ettei herkkuja osteta. Penttala antaa esimerkin, miten lapselle voi kertoa raivoamisen olevan turhaa: ”Muistathan, että jos sinun tekee kaupassa mieli karkkia, se ei tarkoita, että saat huutamalla tahtosi läpi. Siinä tapauksessa otan sinut kainaloon ja voit huutaa siinä eikä se haittaa, mutta emme silti osta karkkia.

Supernanny Suomi -tv-sarja tulee tiistaisin AVA:lta kello 21. (kuva: Emmi Moilanen)

- Ennakoiminen on oikeudenmukaista lapselle. Hänelle on ilmoitettu etukäteen, miten hankalassa tilanteessa toimitaan, Pia Penttala toteaa.

Lapsi voi turhautua karkkihyllyllä ennakoinnista huolimatta. Näissä tilanteissa Penttala suosittelee, että vanhempi muistuttaa lasta aiemmin käydystä keskustelusta. Penttalan mukaan lapselle voi sanoa esimerkiksi näin: ”Muistatko, mitä sanoin aiemmin? Voit itse päättää, jatkatko tätä ja otan sinut kainaloon, vai pääsemmekö asian yli.” Ihannetapauksessa lapsi hyväksyy, ettei hän pysty vaikuttamaan kauppakorin sisältöön, ja rauhoittuu.

Lue myös: Psykiatri suosittelee leikkiaseita lapsille: "Pyydän heitä ampumaan toisiaan, vanhempiaan ja minua"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat