Kuva: Shutterstock

Anna viherkasveille uutta puhtia - näin vaihdat mullat

31.03.2019 10:15 - Karoliina Kotala

Kevättalvi on paras aika antaa huonekasveille uutta virtaa vaihtamalla mullat.

Kodin viherkasvit tarvitsevat toisinaan pientä huoltoa ja paras keino huolehtia niiden hyvinvoinnista on vaihtaa mullat ja mahdollisesti siirtää kasvit isompiin ruukkuihin. Kevätalvi on hyvä ajankohta kasvien hoidolle ja tavasta kannattaa tehdä jokavuotinen.

Mullan- ja ruukunvaihtoa varten tarvitset ruukkusoraa, riittävästi multaa, suuremmat ruukut ja halutessasi suojakäsineet. Tiedät, että on aika vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun, jos kasvi on alkanut kasvaa ulos ruukustaan. Huomaa, että huonekasvien ruukun pohjassa on oltava reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois.

1. Kastele kasvit edellisenä päivänä, jotta multa on sopivan kosteaa vaihtopäivänä. Kun vaihdat mullat, suojaudu sotkulta vaikkapa levittämällä lattialle tai pöydälle sanomalehtiä. Näin suoritat mullanvaihdon:

2. Laita ruukun pohjalle ensiksi ruukkusoraa noin parin sentin verran salaojittamaan, jotta juuret pysyvät ilmavina. Laita sen jälkeen soran päälle hiukan uutta multaa.

3. Irrota varovasti kasvi vanhasta ruukustaan ja puristele juuria, jotta vanhat mulla ja kokkareet irtoavat. Kuolleet juuret voit poistaa leikkaamalla.

4. Aseta kasvi ruukun keskelle ja lisää sivuille uutta multaa. Painele multa kevyesti, mutta jätä mullan pinta muutaman sentin alemmas kuin ruukun reuna, jotta se on helppo kastella.

Mullanvaihdon jälkeen kasvi kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta. Älä kastele kasvia pariin päivään, vaan anna sen hiukan kuivahtaa.

Lähteet: Yhteishyvä

            Plantagen

https://www.voice.fi/koti/a-176157

Kilpailut

Uusimmat