Kuva: Shutterstock

Pesetkö autosi yhtä usein kuin suuri osa suomalaista? 5 vinkkiä, joilla vältät ikävät mokat

23.04.2019 20:15 - Henna Koste

Moni välttelee auton vahausta, vaikka se ei maksa hyötyynsä nähden paljoakaan.

Suomalaiset pesevät autonsa tyypillisimmin kerran kuukaudessa. Suomessa melkein puolet (48 prosenttia) kertoo pesevänsä tai pesettevänsä autonsa kerran kuukaudessa. Tämä selviää Nesteen touteuttamasta kyselystä.

Suurin osa, 80 prosenttia autoilijoista sanoo pesettävänsä autonsa autopesulassa. Suosituin tapa on käydä liikenneaseman pesulassa. Vain 16 prosenttia suomalaisista kuuraa kaaransa itse. Neste K Eläintarhan kauppias Jyri Linnanen paljastaa suomalaisten pahimmat mokat auton puhdistukseen liittyen.

1.  Kaksi vahausta vuodessa riittää

Linnanen kertoo, että moni välttelee auton vahausta, koska se vie kotona hurjasti aikaa ja pesulassa se maksaa muutaman euron enemmän.

”Vahauksella on kuitenkin suuri vaikutus auton maalipinnan säilymiseen kelpona sekä esimerkiksi pesujälkeen. Vahaamista ei kannata turhaa kartella, sillä kaksi kertaa vuodessa, eli kerran alkusyksystä ja kerran keskikeväästä, riittää vallan mainiosti.”

2.  Älä jätä pesukertoja välistä

Osa meistä huoltaa autoaan pesussa liian harvoin. Suomessa auto saatetaan pestä kolme tai neljä kertaa vuodessa, Saksassa taas suunnataan autopesuun viikottain.

”Kun auton pesee säännöllisesti, ei lika pääse pinttymään ja pesujälki on aina upea. Yhtä lailla sisätilojen puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi likainen tuulilasi on suurin syy lasin ikävään huurtumiseen myös sisältä talvisaikaan.”

3. Älä unohda pohjaa

"Moni pesee säännöllisesti auton kyljistä ja päältä, mutta unohtaa pohjan. Suomen sääolot ovat syksystä kevääseen hankalat ja siksi teitä suolataan paljon. Suola tarttuu auton pohjaan ja ruostuttaa niveliä. Huonoon kuntoon menneet nivelet ovat yksi yleisempiä syitä hylätä menopelin läpimeno katsastuksessa. Muista huuhdella myös auton pohja, niin auto pysyy hyväkuntoisena pitkään!"

4. Tiskiaine kuuluu keittiöön

Linnanen toteaa, että esimerkiksi Fairy on mainio pesuaine padoille ja lautasille, mutta autosta kannattaa pysyä kaukana.

”Takana ovat myös päivät, jolloin omaa öljyistä autoa pestiin pihassa kaiken maailman liuottimilla niin, että viereisen perennapenkin petuniat kuolivat ennen juhannusta. Jos käytössä on liuottimia, auto tulee pestä paikassa, jossa on hiekan- ja öljynerotuskaivot.  Autopesulassa käytetään aina ympäristöystävällisiä pesuaineita, ja lisäksi pesuvesi menee läpi öljynerottimen ja vedenpuhdistamon, joten siellä voit pesettää autosi aina huoletta”

5. Huuhtele hyvin ennen jynssäystä

”Käsinpesun ehdottomin nyrkkisääntö on huuhteleminen. Auton pinta on huuhdeltava hyvin ennen pesusienellä hankaamista, jotta maalipinta ei vaurioidu pesun yhteydessä.”

Lue myös: Vanhoista pikkuautoista maksetaan omaisuuksia - katso 10 arvokkainta

Kilpailut

Uusimmat