Kuva: Shutterstock

Älä tee kohtalokasta virhettä lomamatkan aikana - katso miten pidät kotisi turvassa

03.07.2019 14:30 - Milena Raappana

Pienillä teoilla voi ennaltaehkäistä murtautumisen mahdollisuutta.

Kesäloma ja aika lähteä reissuun. Pakkauskaaoksen, matkajärjestelyjen ja hiekkarantojen siintäessä silmissä helposti saattaa unohtua varmistaa kodin turvallisuus matkan aikana.

Murtovarkaita vastaan taistellessa maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta muutama kohta on hyvä muistuttaa mieleensä ennen kuin hyppää lentokoneeseen. Lue alta viisi kohtaa, joilla suojelet kotiasi matkan aikana.

Pyydä kaverilta apua

Helppo tapa säilyttää mielenrauha matkan aikana on pyytää ystävää tai naapuria pitämään kotiasi silmällä. Sovi kaverisi kanssa, kuinka usein hänen täytyy käydä katsomassa talon kunto ja anna hänelle vara-avain. Samalla talovahti voi käydä kastelemassa kasvisi. Useampaa ihmistä ei kannata pestata käymään kotona, ettei epäilys murtovarkaista herää. Jos kuitenkin talovahteja on enemmän kuin yksi, muista ainakin ilmoittaa kaikille osapuolille tilanteesta.

Verhot kiinni vai auki?

Moni varmasti ajattelee, että verhojen sulkeminen on hyvä ratkaisu, jotta vorot eivät pääse kurkkimaan sisälle. Suljetut verhot kuitenkin myös estävät esimerkiksi poliisin, naapureiden tai ystävien toimintaa, jos jotain hälyttävää tapahtuisikin. Paras tapa on jättää verhot ja sälekaihtimet juuri niin kuin niitä muutenkin pidät. Näin ne eivät kiinnitä huomiota. Arvokkaat tavarat, kuten korut, kamerat ja kannettavat tietokoneet, kannattaa kuitenkin siirtää pois ikkunoiden läheisyydestä.

Älä jätä valoja päälle

Valojen jättäminen koko matkan ajaksi päälle ei vain ole energian haaskausta, vaan myös luultavasti tule pulittamaan pitkän pennin. Lisäksi talo, jossa valot ovat koko ajan päällä, kiinnittää enemmän huomiota, kuin koko ajan pimeä talo. Jos haluat valojen olevan välillä päällä ja välillä pois päältä, kannattaa hankkia ajastin.

Siirrä vara-avain ja lukitse kaikki ovet ja ikkunat

Jos sinulla on tapana jättää vara-avain pihapiiriin tai kuistin maton alle, muista siirtää se turvaan ennen reissulle lähtöä. Muista varmistaa, että kaikki ikkunat ja ovet ovat kiinni ja lukossa.

Älä jätä jälkiä sosiaaliseen mediaan

Sosiaaliseen mediaan ei kannata päivitellä tilapäivityksiä tai valokuvia loman aikana. Vaikka olisitkin laittanut vaikkapa Facebookin asetukset niin, että vain ystäväsi näkevät päivityksesi, saattaa voro silti päästä käsiksi kotiisi. Ystäväsi saattaa unohtaa kirjautua pois sometileiltään kirjaston tietokoneella, jolloin seuraava käyttäjä pääsee käsiksi myös sinun tilapäivityksiisi. Myös tulevien matkasuunnitelmien kertominen julkisesti sosiaalisessa mediassa ei välttämättä ole järkevää.

Vaikka kuinka houkuttaisi jakaa matkamuistoja heti reissun päältä, liika varovaisuuskaan ei ole haitaksi. Et ole kuitenkaan tulossa ihan heti takaisin kotiin tai pääse nopeasti selvittämään asiaa, jos jotain kamalaa tapahtuukin.

Lähde: Lifewire, Smart Travel

Kilpailut

Uusimmat