Kuva: Shutterstock

Houkutteletko huomaamattasi ampiaisia ympärillesi? 7 tapaa välttää pistos

03.06.2020 22:45 - Henna Koste

Pienillä teoilla pidät ampiaiset loitolla.

Ampiaiset ovat alkaneet rakentaa pesiään. Suurimmillaan pesät ovat loppukesästä, jolloin on myös todennäköisintä saada pisto pörriäiseltä. 

Bee Patch -ampiaislaastareita maahantuova HPP Europe Oy listasi tiedotteessaan, kuinka vältät piston saamista tehokkaimmin: 

1. Älä huido. Ampiaiset ja mehiläiset pistävät vain, jos kokevat olonsa uhatuksi.

2. Vältä ulkona voimakkaita hajusteita ja kirkkaanvärisiä vaatteita. Ne houkuttelevat pistiäisiä luokseen.

3. Älä kulje avojaloin ruohikossa.

4. Hanki asunnon ikkunoihin hyönteisverkot.

5. Katso, mitä pistät suuhusi, kun syöt tai juot ulkona. Muuten ampiainen tai mehiläinen voi päätyä suuhun. Peitä ulkona tarjolla olevat ruoat.

6. Kerää puutarhassa pudonneet hedelmät nopeasti pois maasta. Kypsien hedelmien tuoksu on erityisen houkuttava.

7. Älä hävitä itse ampiais- tai mehiläispesiä. Jos pesä on pihapiirissä hankalassa paikassa, sen hävittäminen tulisi tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

8. Jos astut maassa olevaan ampiaispesään, juokse kauemmas: pesän asukkaat seuraavat ihmistä vain vähän matkaa.

Pistos aiheuttaa ärtyneen paukaman, joka voi olla kipeä parikin päivää. Reaktion aiheuttaa pistimen ihoon tuikkaama myrkky. Hoitosuositukset neuvovat hautomaan pistoskohtaa kylmällä ja rauhoittamaan kutinaa kortisonivoiteella.

Bee Patch -ampparilaastarit ovat patentoitu tanskalainen keksintö, jonka toiminta perustuu sokeriin. Laastarityynyn sisällä on 120 milligrammaa sukroosia. Kun ihoon jäänyt piikki on varovasti poistettu, pistoskohtaan laitetaan tippa vettä tai sylkeä ja laastari kiinnitetään paikalleen. Kosteus käynnistää kapillaari-ilmiön, joka imee myrkyn pistoskohdasta pois alle tunnissa. Se myös helpottaa kutinaa ja kipua. 

Lue myös: Kesä näkyy jo tyyleissä - 7 suomalaistähtien ihanaa asua, jotka voisimme kopioida heti

Kilpailut

Uusimmat