Kuva: Shutterstock

Maltillisuus, huumorintaju... Mitä ominaisuuksia hyvällä lemmikinomistajalla on?

05.10.2020 11:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Lemmikinomistajalla tulee olla kiinnostusta siihen, mitä juuri kyseinen eläinlaji tarvitsee onnelliseen elämään.

Jotta lemmikillä on hyvä olla, omistajalla tulisi olla tiettyjä ominaisuuksia. Millainen siis on hyvä lemmikinomistaja? Kysyimme asiaa eläinlääkäri Nina Mahlaselta.

Halu ottaa selvää asioista

Ennen lemmikin ottamista tulee tehdä taustatyö huolella ja myös määrittää, minkä takia lemmikki otetaan. Nina Mahlasen mukaan perusteeksi ei riitä se, että lapset haluavat lemmikin, sillä lemmikin hoitamisen vastuu on joka tapauksessa aikuisella. Taustatyössä pitää selvittää, millaiset tarpeet kyseisellä eläimellä on elinympäristön, ravinnon ja käyttäytymisen suhteen.

- Siitä lähdetään liikkeelle, että lemmikin hankkijalla on kiinnostusta eläinlajin tarpeisiin ja niiden toteuttamiseen, Nina Mahlanen sanoo.

Yhteinen aika

Lemmikille on tärkeä omistaa aikaa. Jo eläinsuojelulaki ja siihen liittyvät asetukset asettavat raamit tälle.

- Lain mukaan sanotaan, että eläimen olosuhteet pitää tarkastaa ja sitä pitää hoitaa päivittäin, Mahlanen sanoo.

Yhteisen ajan luonne vaihtelee lemmikkieläimen mukaan. Kullakin eläimellä on omat lajityypilliset tarpeensa, jotka tulee tyydyttää ja virikkeet tulee valita tämän mukaan.

- Kissa esimerkiksi on yksinäinen saalistaja. Sille pitäisi antaa mahdollisuus saalistustarpeen toteuttamiseen. Sen kanssa voi leikkiä saalistusleikkejä, joita varten on kaikenlaisia leluja ja vaikkapa laser-osoittimia. Ruokaa voi myös piilottaa pitkin asuntoa, jotta kissa voisi etsiä sitä.

(kuva: Shutterstock)

Koirien kanssa puolestaan korostuu ulkoilun merkitys ja riittävän liikunnan tarjoaminen. Mahlanen suosittelee, että koiran kanssa liikkuisi ulkona vähintään tunnin verran päivässä. Tämä tulisi tehdä mieluiten niin, että koira voi juosta vapaana - toki turvallisella alueella, missä se on sallittua.

Kanit tykkäävät hyppiä, joten niille voi tehdä esteratoja. Jyrsijöiden aktivointiin Mahlanen suosittelee labyrintteja.

Malttia ja myötäelämistä

Sen lisäksi, että hyvällä lemmikinomistajalla on tiedonjanoa ja uteliaisuutta, muitakin ominaisuuksia on hyvä olla.

- Tarvitaan malttia, mielenhallintaa ja huumorintajua, jotta lemmikkien aivotuksia jaksaa ihmetellä ja niille jaksaa naureskella, Mahlanen sanoo.

Myös myötäelämisen kyky on todella tärkeä. Omistajan tulee pystyä ajattelemaan, miltä lemmikistä tuntuu ja lukea lemmikin antamia signaaleja. Nina Mahlanen sanoo, että hyväksi lemmikinomistajaksi on mahdollista oppia.

- Mistään rakettitieteestä ei ole kysymys, Mahlanen toteaa.

Nina Mahlanen toimii eläinlääkärinä Eläinklinikka Peninkulmassa Vantaalla ja on suuntautunut käytös- ja ihopotilaisiin sekä lisääntymisongelmiin.

Lue myös: Kuvittaja luo lemmikeistä Disney-hahmoja - katso kuvat, jotka hurmaavat netissä

Lue myös: MTV: Tiesitkö, kuinka kauaksi aikaa lemmikin voi jättää yksin? Koskee myös akvaariokaloja

Uusimmat