Kuva: Shutterstock

Virhe, joka vaikuttaa asunnon myyntiarvoon - katso toimet, joilla myyntihinta pysyy korkeampana

07.01.2021 17:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Asunnon arvoon vaikuttavat monet tekijät, kuten sijainti, rakennusvuosi sekä tulevat remontit.

Asunnon omistajia saattaa huolettaa asunnon arvon putoaminen. Selvää on, että arvoon vaikuttavat monet tekijät, kuten sijainti, rakennusvuosi sekä tulevat remontit. On kuitenkin olemassa myös paljon sellaisia seikkoja, joiden avulla omistaja voi itse pitää huolen siitä, että asunnon arvo pysyy mahdollisimman korkeana. 

Rakennusyhtiö JM Suomen asuntomyyjä Sirpa Plyhm kertoo tiedotteessa, että asunnon arvoa arvioidessa yleisilme on isossa roolissa. Sen vuoksi siivousta ja yleistä kunnossapitoa ei kannata laiminlyödä.

- Savukkeen hajua on vaikea poistaa. Jos sisällä on tupakoitu, edes asunnon maalaaminen kokonaan ei tavallisesti täysin poista hajuja. Ylipäätänsä säännöllinen siivous pitää pinnat siistimpänä pidempään, ja huolletun näköinen koti on myös myyntivaltti asuntoesittelyssä, Plyhm kertoo. 

Myös kunnostustöitä sekä uudistuksia on syytä tehdä säännöllisesti.

- Suosi lisä- ja muutostöissä kestäviä materiaaleja sekä energiatehokkaita kodinkoneita. Energiatehokkuus ja ekologisuus on yhä useammalle asunnon ostajalle asia, johon kiinnitetään huomiota ostotilanteessa.

Plyhm muistuttaa myös taloyhtiön toimintaan osallistumisesta. Se on nimittäin yksi tärkeimmistä keinoista varjella asunnon arvoa. Tämän vuoksi esimerkiksi taloyhtiön kokouksia ei kannata jättää väliin.

- Osallistuminen on ainoa tapa vaikuttaa koko yhtiötä koskeviin asioihin, ja hyvin hoidetussa yhtiössä asunnon arvo säilyy paremmin. Olemalla mukana toiminnassa, vältyt ainakin ikäviltä yllätyksiltä.

Plyhmin mukaan asuntomarkkinoilla on nyt nähtävillä selkeästi trendi, jossa ympäristöystävällinen rakentaminen nousee esiin.

- Rakentamisen ja asumisen ilmastovaikutukset ovat suuret, joten tulevaisuudessa tultaneen kiinnittämään yhä enemmän huomiota ympäristökysymyksiin. Ympäristöystävällisesti rakennetun kodin arvo tulee tulevaisuudessa säilymään todennäköisesti paremmin kuin vastaavaan aikaan samalle paikalle rakennetun ei-ympäristöystävällisen asunnon arvo, Plyhm sanoo.

Lue myös: Viisi suomalaista kaupunkia, joista himoitaan nyt eniten vuokra-asuntoja

Kilpailut

Uusimmat