Kuva: Shutterstock

Tänään alkoi hävikkiviikko - kodeissa menee miljoonia kiloja ruokaa roskiin, ja se olisi vältettävissä

12.09.2022 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kotitaloudet tuottavat suuren osan hävikistä.

Tänään 12. syyskuuta alkavalla viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Kampanjan tarkoituksena on vähentää valtavissa mittasuhteissa olevan ruokahävikin määrää.

Hävikki on suuri ongelma myös ilmaston kannalta, sillä ruokaa tuotetaan turhaan, kun se päätyy vatsan sijasta roskikseen. Hätkähdyttävää on sekin, että suurin osa hävikistä syntyy nimenomaan kotitalouksissa eikä esimerkiksi yrityksissä. Kodeissa heitetään ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on järkyttävä määrä.

Hävikkiä syntyy helpoiten vihanneksista, juureksista ja perunoista, hedelmistä ja marjoista ja hieman yllättäen kahvista. Jos omaa hävikin syntyään haluaa vähentää, kannattaakin siis kiinnittää huomiota siihen, ettei näitä helposti pilaantuvia tuotteita osta jemmaan liikaa ja että ne tulevat hyödynnetyksi ruuanlaitossa tavalla tai toisella.

Hävikki ei ole taloudellisestikaan järkevää. Ruuan ostaminen turhaan tuottaa esimerkiksi nelihenkiselle perheelle keskimäärin vuodessa useamman sadan euron kulut. 

Hävikki vähenee yksinkertaisilla keinoilla

Hävikkiä vastaan voi taistella hyvin arkisilla konsteilla. Viikon ruokalistan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa eikä lähteä kauppaan summamutikassa. Tällöin ei tule ostettua mitään turhaa.

Iso ongelma on myös se, että vieläkään ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkintää parasta ennen -päivästä. Parasta ennen -päivämäärän ohittanut tuote voi hyvinkin todennäköisesti olla vielä käyttökelpoinen, jos laadun tarkistaa esimerkiksi haistamalla tai maistamalla. Sitä ei siis pidä liian tiukasti heittää suoraan roskiin. Viimeinen käyttöpäivä koskee lähinnä lihatuotteita, ja se on syytä ottaa vakavammin.

Hävikkiä syntyy myös lautastähteinä ja ison ruokasatsin jäminä. Jos samaa ruokaa ei halua syödä useampaa kertaa putkeen, kannattaa jämät sijoittaa roskiksen sijaan pakastimeen. Lautaselleen kannattaa harjoitella ottamaan ensin maltillisempi annos ja santsaamaan tarpeen tullen.  

Lue myös: Pidä ruoka tuoreena pidempään ja vältä hävikki - 6 toimivaa vinkkiä

Lue myös: Ruuan hinta nousee kohisten - WWF kertoo, kuinka ostoskorin loppusummaa voi painaa alemmas

Lue myös: MTV: Muovia ei osata kierrättää oikein - asiantuntija kertoo yleisen virheen

Lähde: Hävikkiviikko

Kilpailut

Uusimmat