Kuva: Shutterstock

HS: Viisi helppoa vinkkiä, joilla saat suodatinkahvista entistä herkullisempaa

24.10.2022 22:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Esimerkiksi suodatinpussien käsittelyyn kannattaa kiinnittää huomiota, neuvoo Voima- ja ravintovalmentaja Juho Suomi.

Suomalaiset rakastavat kahvia, ja useimmat meistä juovatkin päivittäin kupin jos toisenkin tavallista suodatinkahvia. Voima- ja ravintovalmentaja Juho Suomi kertoi Helsingin Sanomille viisi vinkkiä, joiden avulla omasta suodatinkahvista saa vielä astetta parempaa.

1. Kokeile punnitsemista mittaamisen sijaan

Kahvimittojen koot eivät ole standardoituja, ja purujen annostelu kahvimitan mukaan voi antaa päivästä vaihdellen hyvin eri määrän kahvia. Joskus mitalliset ovat kukkurallisia, toisinaan voit laittaa vahingossa vähän vajaita mitallisia.  

Kahvi kannattaakin koittaa punnita keittiövaa’alla mitan sijaan. Yleinen grammasuositus on noin 6-7 grammaa puruja per desilitra vettä, mutta usein myös kahvipaketin kyljessä lukee juuri kyseisen kahvin suositeltu grammamäärä. Näin saat tasalaatuisempaa kahvia, eikä juoman maku tai vahvuusaste vaihtele niin paljon.

2. Suodatinpussi huuhteluun

Suodatinpussi kannattaa huuhdella vedellä muutaman kerran ennen purujen laittamista. Kuivasta suodatinpussista saattaa tarttua kahviin paperinen tai puiseva maku, jonka saa kuitenkin pois huuhtelemalla suodatinpussin kerran tai kaksi ennen purujen laittamista. 

- Paperisen maun huomaa varsinkin, jos keittää vain yhden tai pari kupillista kahvia. Huuhteluun menee vain muutama sekunti, mutta se jää silti helposti tekemättä, Suomi sanoo. 

3. Hyödynnä tippalukko 

Mikäli kahvinkeittimesi on varusteltu tippalukolla, kannattaa se hyödyntää. Suomi neuvoo laittamaan tippalukon heti päälle ja antaa kahvin hautua hetken suodattimessa. 

- Näin kahvinpurut hautuvat ja kuuma vesi on kauemmin kosketuksissa purujen kanssa. Niihin irtoaa enemmän makua verrattuna siihen, että antaa ensimmäisten vesien lurahtaa vain läpi ilman kunnollista haudutusta, Suomi neuvoo. 

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kuinka paljon kahvia keittää. Mikäli keittää täyden pannun, kannattaa tippalukko pitää auki, ettei kahvi tule yli säiliöstä.

Kannattaa myös muistaa pitää huolta kahvinkeittimen puhtaudesta. (kuva: Shutterstock)

4. Älä unohda seikoittamista

Suomen mukaan erittäin oleellinen asia herkullisen maun saavuttamiseksi on käännellä puruja suodattimessa muutamaan otteeseen kahvin keittyessä. 

- Kun säiliöön alkaa tulla vettä, voi lusikalla sekoittaa puruja pari kertaa. Näin purut eivät ole vain yhtenä tiiviinä mutakerroksena pohjalla, vaan purut pysyvät irrallisempana ja maukasta kahvin makua saa enemmän irti, Suomi kertoo. 

Jos keitin sisältää tippalukon, voi sekoittelun suorittaa lukon ollessa yhä päällä, kun suodatin täyttyy. Jos tippalukko kuitenkin uupuu, kannattaa sen sijaan aloittaa jo ensimmäisten vesien tullessa purujen päälle ja toistaa tämä pari kertaa keiton aikana.

5. Keitin pois päältä

Kahvi kitkeröityy, mitä kauemmin se on kuumalla levyllä. Kannattaa siis sammuttaa keitin heti, kun kaikki neste on valunut pannuun. Kauan kuumalla levyllä seissyt kahvi maistuu aivan erilaiselta kuin tuoreena juotu kahvi, joten tähän kannattaa kiinnittää huomiota.  

Kannattaa myös sekoittaa kahvia pannussa hieman, etenkin jos sitä keittää paljon. Näin maut ja aromit sekoittuvat ja kahvista tulee tasalaatuisempaa. Kannattaa myös muistaa pitää keittimen osat puhtaina. 

Lue myös: Yle: Älä heitä ylijäänyttä kahvia viemäriin, vaan hyödynnä se kekseliäillä tavoilla - katso vinkit

Lue myös: Yle: Suositun kahvilaketju Espresso Housen karmea totuus - ruskeaa hanavettä ja hengenvaarallisia kuljetuksia

Lue myös: Kahvia ei kannata juoda heti herättyään - lääkäri kertoo syyn

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat