Kuva: Shutterstock

Yle: Suositun kahvilaketju Espresso Housen karmea totuus - ruskeaa hanavettä ja hengenvaarallisia kuljetuksia

10.01.2022 16:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Hygienitaso kahviloiden keittiössä on ollut todella alhainen.

Ylen tuoreessa artikkelissa haastatellaan suositun kahvilaketju Espresso Housen työntekijöitä karmeiksi paljastuneista työoloista. Jo aiemmin syksyllä 2021 työntekijät kertoivat Helsingin Sanomille muun muassa taukojen puutteesta, mutta Ylen artikkelissa esiin nousivat myös hygieniaa ja työntekijöiden turvallisuutta koskevat epäkohdat.

Ylen artikkelissa kerrotaan, että räikeimmät esimerkit työntekijöiden turvallisuuden laiminlyömisestä ovat sattuneet ajomatkalla, kun ruokia on kuljetettu kahvilan keskuskeittiöstä, Helsingin keskustasta eri toimipisteisiin ympäri Helsinkiä ja Espoota. Ketjun pakettiautosta on esimerkiksi puuttunut sivupeili, jota johto on kieltäytynyt korjaamasta ja kehottanut kuljettajia ajamaan kuljetukset siitä huolimatta ilman peiliä käytössään. 

- Olin raivona. Kuljetusreittimme kulkee Helsingin keskustassa ja moottoritien kautta Espooseen. On todella vaarallista ajaa ilman peilejä. He ovat täysin vastuuttomia, kuvailee Ylelle entinen työntekijä Linh Tran. 

Artikkelissa jatketaan myös, että talvirenkaat pakettiautoon vaihdettiin viime talvena vasta tammikuussa, kun työntekijät olivat tarpeeksi pitkään painostaneet. Siihen asti he joutuivat ajamaan kesärenkaissa.

Turvallisuus ei ole Ylen artikkelin mukaan ainoa ongelma. Myös hygieniataso kahviloiden keskuskeittiössä on alhainen. Kukaan Ylen haastatelluista ei suositellut keittiössä tehtyjen ruokien syömistä hygieniaolosuhteiden vuoksi.

- Keittiö on todella likainen kaikin mahdollisin tavoin, Tran jatkaa haastattelussa.

Keittiön hanavesi esimerkiksi oli pitkään niin kelvotonta, etteivät työntekijät uskaltaneet juoda sitä. Väriltään hanavesi oli usein keltaista tai ruskeaa. Samaista vettä kuitenkin käytetään esimerkiksi bageleiden täytesipulien marinoinnissa. Hanaveden ongelma ratkesi syksyisen putkiremontin myötä, mutta muutoin keittiö on Ylen haastateltujen mukaan edelleen likainen ja puutteellinen.

Yle haastatteli myös Espresso Housen maajohtajaa Santtu Hellströmiä, joka myöntää artikkelissa, että ongelmia kuten henkilöstöpulaa on ollut. Hänen mukaansa niitä on kuitenkin yritetty ratkaista. 

Lue myös: Kahvilatyöntekijät paljastavat asiakkaiden oudoimmat vaatimukset - "Kermavaahtoa veden päälle"

Lue myös: Erikoinen tapa tarjoilla kahvia koronan takia huvittaa somessa - Italiassa kuvattu video leviää

Lue myös: Ruby Rosen mukaan hittisarjassa karmeat työolot - vaara sokeutua, ihon palaminen irti ja halvaantuminen

Lähteet: Yle, Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat